Objavljeno: 25.2.2016 08:00

Pasivni Wi-Fi tisočkrat manj požrešen

Če ste se že kdaj jezili, kako hitro vam vključen prenos podatkov prek Wi-Fi srka dragocene miliamperure iz baterije v mobilnem telefonu, niste edini. Raziskovalci z Univerze v Washingtonu so se ukvarjali z enakim problemom in odkrili način, kako lahko porabo energije ob komunikaciji prek Wi-Fi zmanjšamo za 10.000-krat.

Iznajdbo so poimenovali pasivni Wi-Fi in naj bi bila za komercialno rabo pripravljena v naslednjih dveh do treh letih. Podobno kot pasivni čipi RFID ne potrebujejo električne energije, ker jo pridobijo od bralnika, lahko tudi energijo naprav Wi-Fi izjemno zmanjšamo, če vse potratne operacije delegiramo usmerjevalniku, ki je tako ali tako priključen na napajanje. V tem primeru lahko mobilna naprava potrebno energijo za komunikacijo dobi kar iz samega signala Wi-Fi ali kakšnega drugega elektromagnetnega valovanja, ki prehaja mimo.

Preizkusi so pokazali, da lahko na razdalji do 10-30 metrov, tudi čez zidove, pasivni Wi-Fi doseže hitrost prenosa podatkov do 11 Mb/s. To je sicer manj od klasičnega Wi-Fi, je pa še vedno več od Bluetootha. In če slednji velja za varčnega, povejmo, da pasivni Wi-Fi še vedno porabi tisočkrat manj energije od Bluetootha. Za najhitrejši prenos podatkov so v preizkusu potrebovali 50 µW energije. Nova tehnologija posebej veliko obeta pametnim napravam, ki bodo udejanjile internet stvari (IoT).

Predstavitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji