Objavljeno: 7.1.2019 08:00

Pametne ure zmorejo še več

Po pričakovanjih so proizvajalci na sejmu CES predstavili kopico novih pametnih ur, ki prinašajo nove zamisli in zmorejo več, kot dosedanji izdelki. Še posebej kot zdravstveni pripomočki, kar postaja počasi skoraj glavna gonilna sila pri razvoju pametnih ur.

Ena izmed najbolj zanimivih pametnih ur prikazanih na sejmu CES je Matrix PowerWatch 2, ki na prvi pogled zgleda kar nekako staromodno. Toda videz v tem primeru docela vara, saj gre za sodobno pametno uro z barvnim reflektivnim zaslonom (vidim tudi pri dnevni svetlobi), vgrajenim merilnikom srčnega utripa in sprejemnikom GPS.

Toda najpomembnejše pri tej uri je dejstvo, da uro sploh ni treba napajati z zunanjim virom električne energije. Vso potrebno energijo dobi iz vgrajenih sočnih celic vgrajenih na zunanjem obodu zaslona in iz posebnih tipal, ki telesno toploto uporabnika pretvarja v električno energijo za napajanje elektronike. Za delovanje je torej dovolj, da se dovolj gibamo, po možnosti tam, kjer je dosti sonca.

Poleg tega zna meriti prehojene korake, porabljene kalorije (merjene pri zajemu toplote) in deluje v morskih globinah do 200 metrov. Ura je za nameček združljiva s platformama Apple Health in Google Fit. V prodajo pride v drugi polovici leta, prek pospeševalnika Indiegogo pa jo je že moč naročiti za ceno 499 dolarjev.

8K5i2pVKBEA

Withings Move ECG pa je pametna ura, ki vnovič dokazuje, da se da združiti svetove klasičnih analognih ur s pametnimi funkcijami, ki jih nudijo tehnologije pametnih ur. Kot že samo ime nakazuje, zna nova novi model poleg drugih funkcij izvajati elektrokardiografske (EKG) meritve srca, podobno kot Apple Watch 4. Dovolj je, da se z drugo roko dotaknemo kovinskega obroča ure in počakamo 30 sekund, nakar bomo v aplikaciji na pametnem telefonu lahko spremljali in po potrebi posredovali naprej opravljeno EKG meritev.

Seveda zna meriti tudi srčni utrip, opravljene korake in kvaliteto spanca, tudi tu pa so zagotovili združljivost s platformama Apple Health in Google Fit. Ker gre za analogno uro, je poraba energije zelo majhna, Withings trdi, da bi lahko eno polnjenje zadostovalo tudi za celo leto rabe, seveda pa je odvisno od pogostosti uporabe EKG meritev. Ura bo cenovno tudi zelo dostopna, saj bo stala le 130 dolarjev, trenutno pa so že v postopku pridobivanja potrdil za zdravstveni pripomoček v ZDA in v Evropi.

Oxljbbphl8M

Zadnja novost prihaja iz podjetja Omron, ki je vodilno na področju merilnikov srečnega pritiska. V novem izdelku Omron HealthCare so merilnik pritiska uspeli vgraditi v priročno zapestno uro. Princip delovanja je enak, kot pri klasičnih merilnikih pritiska, kar pomeni, da je na zadnji strani ure napihljiva komora s tipali, vse skupaj pa omogoča zanesljivo meritev pritiska na zahtevo.

Za izvedbo meritve je potrebno le okoli 30-40 sekund, pri čemer moramo roko držati v višini srca. Ura HealthCare zna poleg tega meriti srčni utrip (ob meritvi pritiska), opravljene korake, porabljene kalorije in kvaliteto spanca. Izdelek je že nared za ceno 499 dolarjev.

G9si2b9uMv8

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji