Objavljeno: 9.7.2019 12:00

Pametna ura prihodnosti, ki je lahko tudi telefon ali tablica

IBM meni, da bomo nekega dne zaslone pametnih naprav zlagali in prepogibali kot kos papirja. Ne samo čez polovico, ampak večkrat in tako po potrebi lahko bistveno povečali površino zaslona. Svojo zamisel so pred temi leti celo podali kot vlogo za pridobitev patenta, ki jim je bil zdaj odobren.

Spletni portal LetsGoDigital je na osnovi podatkov v dokumentaciji patenta naredil računalniško sliko morebitnega izdelka, ki se zlahka spremeni iz pametne ure v napravo podobno telefonu, če pa to še ni dovolj, se spremeni celo v tablico.

Koncept naprave je zložljiv zaslon z osnovnim gradnikom, ki ima površino približno 2 x 3 palce (5,08 x 7,76 cm), kar je nekoliko več, kot nudijo današnje največje pametne ure. Zaslon naj bi bil povsem brez robov, zato da ga lahko brezstično sestavimo v večjo matriko, ko to potrebujemo. Tovrstna ura bi utegnila biti nekoliko debelejša od ostalih, vendar še vedno primerna za nošenje na zapestju.

Zaslon lahko ob pritisku na gumb podvojimo v obeh smereh na 10,16 x 15,24 cm, kar je že bolj podobno velikostim današnjih (večjih) telefonov. Če še to ni dovolj, IBM nakazuje, da bi lahko uporabili osem osnovnih gradnikov za površino, ki zavzame 20,32 x 15,24 cm, kar je že v razredu tablic, vendar ob bistveno manjši teži celotne naprave.

Prikazani patent odpira skoraj več vprašanj, kot podaja odgovorov. Kako točno naj bi deloval mehanizem zlaganja zaslonov v kopico? Kako trdna bo delovna površina (zaslona na dotik), ko bo ta razprt? Ali bo majhna pametna ura imela dovolj energije za napajanje tovrstne naprave?

Do končnega izdelka je najbrž še daleč, vendar se moramo spomniti, da so se sanje pogosto spremenile v resničnost, včasih celo hitreje, kot smo pričakovali. Nenazadnje je sam IBM že leta 2000 predstavil prototip pametne ure (tedaj na osnovi Linuxa), vrsto let, preden sta se na to področje podala Google in Apple. Ali se zgodovina lahko ponovi?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji