Objavljeno: 15.10.2018 19:00

Pametna ura ni mogla posneti dogajanja na saudskem konzulatu

Najprej v turških, kasneje pa se je tudi v svetovnih medijih razširila teorija, da je pogrešani novinar Džamal Hašodži, ki je skrivnostno izginil 2. oktobra po vstopu v saudskoarabski konzulat v Carigradu, nosil pametno uro Apple Watch, s katero je posnel svojo usodo. Pred konzulatom naj bi stala njegova zaročenka z iPhonom, s katerim je bila ura povezana, in zabeležila posnetke njegovega mučenja in uboja. Zgodba, ki se sliši privlačno, najverjetneje ne drži.

Drži, da je imel Hašodži pametno uro Apple Watch. Ta nima funkcije snemanja dogajanja, obstaja pa vrsta aplikacij tretjih proizvajalcev, ki to omogočijo. Povsem možno bi bilo, da je Hašodži namestil kakšno. Toda da bi se posnetek sinhroniziral v iPhone, bi moral na uri stisniti gumb Stop in končati snemanje. Zelo težko si je predstavljati, da je počakal na konec mučenja ali to storil vmes, ne da bi kdo opazil (in mu to preprečil).

Nadaljnji problem te teorije je povezava med uro in telefonom, ki uporablja Bluetooth. Testi so večkrat pokazali, da ta povezava deluje največ nekaj metrov, več debelih zidov konzulata pa povezavo onemogočijo. Ni verjetno, da bi ostala pametna ura povezana s telefonom, medtem ko je Hašodži odkorakal v notranjost.

Obstajajo sicer pametne ure Apple Watch 3, ki lahko komunicirajo neposredno z iCloudom, saj imajo svojo kartico SIM. Toda operaterji, ki podpirajo to funkcijo, ne omogočajo gostovanja v Turčiji, lokalnih pa tam ni. Skratka, pametna ura v Turčiji potrebuje povezavo Bluetooth s telefonom.

V poročilih najdemo tudi neumnosti, češ da so Saudijci pobrisali vsebino ure tako, da so uporabili Hašodžijev prstni odtis. To seveda ne gre, ker Apple Watch nima čipa za TouchID.

Skratka, povsem mogoče je, da imajo turške oblasti posnetke dogajanja v konzulatu. A teh skoraj zagotovo niso dobili s pametne ure. Je pa ta zgodba morda prikladna kot izgovor.

BBC

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji