Objavljeno: 15.5.2018 11:00

Oracle meni, da Google uporabnikom povzroča stroške

Preberite naslov še enkrat… - kaj??

Da, Oraclovi strokovnjaki so iz ZDA pripotovali v Avstralijo, da so tamkajšnjemu regulatorju ACCC pripravili predstavitev, ki menda dokazuje, da telefoni z Androidom Googlu sporočajo množico podatkov, ki pomenijo kršitev uporabnikove zasebnosti, prenesene količine pa uporabnikom menda povzročajo stroške pri prenosu podatkov.

Mediji navajajo, da Oraclovo poročilo zatrjuje, da telefoni Android sporočajo lokacijo (in celo barometrične podatke, s katerimi je moč ugotoviti v katerem nadstropju veleblagovnice se nahajamo) tudi če telefon nima vstavljene SIM kartice (od kod potem stroški?) in tudi če je sporočanje lokacije izklopljeno. V nekaterih primerih naj bi bilo podatkov za gigabajt na mesec, kar se vsaj nam sliši zelo pretirano. Strinjajo se, da Google o tem sicer uporabnika obvesti, vendar je v obvestilu omenjeno le delovanje Google Services (kar je eden izmed jedrnih programov sistema Android), ne pa tudi samega operacijskega sistema Android, kar naj bi bilo za uporabnike zavajajoče.

Regulator je potrdil, da so od Oracla prejeli tozadevne podatke, končno poročilo pa bodo izdali do 3. junija 2019.

Postavlja se seveda vprašanje, kaj ima z vsem tem Oracle, eden največjih svetovnih proizvajalcev programske opreme, strežnikov in diskovnih sistemov? Špekuliramo, da se z Googlom pač enostavno ne marajo, vsaj od takrat ne, ko so se na sodišču spopadli glede zlorabe jezika Java, ki je v lasti Oracla (prej Suna). Oracle je tožbo dobil, o čemer smo že pisali.

Še dodatna manjša zanimivost – o Oraclovi predstavitvi so prvi obširno poročali avstralski mediji, ki so v lasti Ruperta Murdocha (News Corp.), ki ima z Googlom že kar nekaj let neporavnane račune. Murdoch Google obtožuje, tudi na sodiščih, da s servisi kot je Google News, parazitira na medijih, ki za produkcijo novic dejansko vlagajo napore in denar.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji