Objavljeno: 3.9.2019 05:00

Omrežje bitcoin, kdaj ga bo pohitril Lightning Network?

Bitcoin ima nekaj resnih pomanjkljivosti, med katerimi sta za končne uporabniki najpomembnejši visoki stroški transakcij in počasnost omrežja. To dvoje naj bi rešil Lightning Network (LN), ki predstavlja infrastrukturo na drugem nivoju na vrhu bitcoina. Svoj veliki dan bi bil moral imeti že pred tremi leti, pa se še vedno uporablja le s 0,0045 odstotka vseh obstoječih bitcoinov.

LN deluje tako, da se med pošiljatelj in prejemniki denarja vzpostavijo posebni kanali, ki lahko izvajajo transakcije, na omrežje bitcoin pa se vpiše šele končno stanje ob zaprtju kanala. S tega vidika se na bitcoinu torej zgodi le neto poravnava vseh postavk, ki so se izvedle prek LN. Z uporabo LN bi bitcoin postal uporaben za hitra in majhna plačila (pod 100 evri), kjer je danes nekonkurenčen.

Pa se LN nekako ne uspe prebiti v prve vrste. Trenutno je kapaciteta LN slabih 1000 bitcoinov, kar je malo. Povprečno vozlišče ima kapaciteto 0,216, povprečni kanal pa 0,027 bitcoina. En sam ponudnik LNbig je zagotavljal 25 odstotkov likvidnosti, a sedaj zapira svoje kanale. LNbig je vodil 16 od 20 največjih kanalov. Problem je tudi, da se vzdrževanje vozlišč za kanale LN trenutno ne izplača. LN ima tako nizke provizije, da niti svojih stroškov ne pokrije.

Sedaj pa ima LN še eno težavo, ki jo bodo sicer hitro rešili. Rusty Russell, ki je napisal dobršen del programske kode, je sporočil, da naj uporabniki hitro nadgradijo c-lightning (0.7.1), lnd (0.7) in eclair (0.3). V teh verzijah so odkrile resne ranljivosti, ki lahko v najhujšem primeru povzročijo izgubo sredstev. Podrobnosti še ni razkril, ampak jih bo 27.9., do tedaj pa naj bi že vsi nadgradili svoje programe.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji