Objavljeno: 22.4.2018 05:00

Obsojen najstnik, ki je vdrl v TV ministra za nacionalno varnost

Na londonskem sodišču so 18-letnega Kana Gambla obsodili na dve leti mladinskega zapora, ker je pred poltretjim letom (torej kot 15-letnik!) vdrl v domač računalniški sistem Johna Brennana, ki je bil tedaj direktor CIE. Napadel je tudi njegovo ženo in pomočnika direktorja FBI-ja.

Napadal pa ni terjal kakšnega posebnega znanja, temveč le domiselnost. Brennan je imel telefonsko številko pri Verizonu, zato je Gamble poklical tehnično službo in se predstavil kot operater v podpori uporabnikom, in pridobil osebne podatke Brennana. Potem se je obrnil na AOL, kjer je imel Brennan svoj elektronski poštni predal, in prijavil izgubljeno geslo. Ker je imel kopico osebnih podatkov, je AOL zlahka prepričal v izdajo novega gesla. Brennan je imel na osebni elektronski pošti tudi nekaj službenih dokumentov.

Pridobil je tudi osebne podatke Marka Giuliana, ki je pomočnik direktorja v FBI-ju, in preusmeril klice z domačih telefonov še dveh visokih uradnikov na linijo Gibanja za neodvisno Palestino. Uspešno je napadel še Jamesa Clapperja, ki je direktor obveščevalne službe, Avril Haines, ki je pomočnica svetovalca za nacionalno varnost predsedniku, in več drugih uradnikov. Gamble je uspel vdreti v pametno televizijo na domu ministra za nacionalno varnost in na zaslonu izpisati »I own you« (Lastim si te).

Gamble je pridobil tudi tajne dokumente, ki so bili  v elektronskih predalih napadenih, in jih delil z Wikileaksom. Med njimi je bil tudi dokument s podatki o 20.000 zaposlenih v FBI. Gamble, ki se je na sojenju izrekel za krivega in so ga odvetniki branili kot naivnega, otročjega in avtističnega, je bil obsojen na dve leti v prevzgojnem domu.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji