Objavljeno: 17.9.2019 13:00

Oblak je vsaj tako varen, kot strežniki v podjetju

Podjetja so prihod storitev v oblaku tradicionalno doslej spremljala z dobršno mero nezaupljivosti, predvsem zaradi vprašanj povezanih z varnostjo. Toda storitve v oblaku so v zadnjih letih po tej plati dozorele in večina vodij za informacijsko varnost v podjetjih danes meni, da je oblak vsaj tako varen, če ne celo bolj, kot upravljano informacijsko okolje v podatkovnih centrih samih podjetij.

Raziskava, ki jo je opravila družba Nominet, upravitelj britanske domene .uk, je pokazala, da je kar 61% vprašanih vodij informacijske varnosti (CISO) mnenja, da storitve v oblaku s stališče varnosti niso slabša odločitev od okolja v lastnem podatkovnem centru. Raziskava je bila opravljena med okoli 300 vodji informacije varnosti v velikih organizacijah (več kot 2.500 zaposlenih).

Povedati je treba, da kar je sicer kar 71% vprašanih še vedno zmerno ali zelo zaskrbljenih glede varnosti storitev v oblaku, vendar je ta delež skoraj identičen zaskrbljenosti nad varnostjo v lastnih podatkovnih centrih. Ob tej je pomemben tudi podatek, da kar 88% podjetij vendarle že uporablja ali načrtuje uporabo storitev v oblaku.

Raziskava je razkrila še nekaj zanimivih ugotovitev. Vodje informacijske varnosti v ZDA so povprečju skoraj dvakrat bolj pogosto navedli, da so se zelo zaskrbljeni nad varnostjo od kolegov v Veliki Britaniji (21% v ZDA proti 13% v VB). To se da razložiti z večjo odgovornostjo, zakonsko regulativo in vplivom na mnenje javnosti, s katerim se sooča CISO v ZDA.

Vsi pa opozarjajo, da je s stališča varnosti precej bolj tvegano upravljati informacijski sistem, ki domuje v več oblakih (tako imenovan multi-cloud), kar je precej težje obvladovati od lastnega podatkovnega centra, enega ponudnika v oblaku ali hibrida med tema obema okoljema. Podatki, ki so jih navedli voditelji CISO kažejo, da je verjetnost podatkovnega vdora v okolju z več oblaki 52%, pri bolj nadzorovanem okolju pa le 24%. Statistični podatki to potrjujejo. V zadnjem letu je bilo z vdori v okolje z več oblakih vpletenih 69% tistih, ki to obliko oblačnih storitev uporabljajo. Za razliko od teh je bilo le 19% vdorov v okolja z enim oblačnim ponudnikom in 13% pri tisah, ki uporabljajo hibridne storitve.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji