Objavljeno: 29.11.2023 05:00 | Teme: oblak, Drive

Oblak je le računalnik nekje druge – Google Drive izgubil podatke

Uporabniki Googlove oblačne shrambe te dni nejeverno zrejo v mape, kjer so imeli včasih svoje datoteke. Nekaterim je namreč izginilo vse delo zadnjih nekaj mesecev. Izginulih datotek ni niti v košu ali v dnevniku aktivnosti, temveč jih je vzela megla. Zdi se, kot da se je v Google Driveu čas ustavil maja letos.

Težava ni prizadela vseh uporabnikov, a vendarle dovolj, da se je na internet usulo pritožb. Google je težavo potrdil, a vzroka še ni diagnosticiral. Neuradno inženirji priporočajo, da uporabniki s težavo ne pišejo v korensko mapo v svojem Google Driveu, dokler težava ne bo odpravljena. Na internetu so se pojavila tudi uporabniška navodila, kako težavo odpraviti, a za njihovo pravilnost nihče ne jamči.

  • So podatki v oblaku varnejši kot doma ali v pisarni?

Google Drive je kot vse oblačne storitve še vedno zgolj računalnik nekje drugje. Načeloma imajo za varnostne kopije bolje poskrbljeno kot običajni domači uporabniki, a to še vedno ne pomeni, da je takšna rešitev popolnoma varna. Če gre kaj narobe, smo še vedno prepuščeni sami sebi. Oblačne storitve so zato dobrodošel sloj pri shranjevanju podatkov, ne morejo pa biti edini. Prav tako je še posebej nevarno tam shranjevati poslovne podatke – kar je v brezplačni verziji mimogrede tudi v nasprotju s pogoji uporabe – ker je škoda lahko še bistveno višja, če zaradi težave v Google Driveu obstane podjetje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji