Objavljeno: 5.9.2019 17:00

Novosti s sejma IFA

Danes se bo v Berlinu začel sejem IFA, največji evropski sejem zabavne in potrošniške elektronike. Nekaj novinarskih predstavitev je bilo že v sredo, največ pa v četrtek, torej dan pred uradno otvoritvijo sejma.

Najbolj odmevna novost na sejmu je Samsungova ponovna predstavitev preklopnega telefona Galaxy Fold, o čemer si lahko preberete v ločeni novici. Telefon je tokrat nekoliko bolje zaščiten, bolj pomembno pa je to, da bo prodaja tudi ponekod v Evropi stekla že čez nekaj tednov. 

Pri Samsungu so predstavili tudi novi model Galaxy A90. Ta se v cenovni lestvici uvršča le malo pod model Galaxy S10, bo pa to eden izmed cenejših telefonov, ki bo ponujal tudi povezavo v omrežja 5G. Poganja ga Snapdragon 855, pomnilnika je 6 ali 8 GB, OLED zaslon pa po diagonali meri 6,7 palca. 5G je sicer letos vroča tema, zato so pri podjetju napovedali tudi procesor Exynos 980, ki bo imel 5G "modem" integriran že v sam procesor. Proizvodnja teh procesorjev bo stekla proti koncu letošnjega leta, vgrajevani pa bodo v telefone za večino svetovnih trgov (v telefonih za ameriški trg uporabljajo Qualcommove procesorje).

Ob telefonih so pri Samsungu predstavili tudi veliko novosti na področju domače elektronike, nam se je zdela še najbolj zanimiva nova linija televizorjev, imenovana The Frame. Gre za minimalistično oblikovane televizorje, katerih robovi spominjajo na tanke robove okvirjev za slike (in jih lahko celo menjujemo). Ti televizorji QLED bodo ob neuporabi lahko kazali kako fotografijo. 

Televizorji so sicer na sejmu IFA vedno popularni, letos je presenetil Amazon, saj so se povezali z Grundigom, JVCjem in Toshibo, vsi trije bodo ponujali televizorje z vgrajeno funkcijo FireTV. Gre seveda za Amazonovo storitev za pretočni video. Nekateri televizorji bodo imeli vgrajene tudi mikrofone in bodo ponujali digitalno pomočnico Amazon Alexa. Podobno integracijo imajo Samsungovi televizorji, ki bodo po novem imeli tudi podporo za Applovo tehnologijo AirPlay, za brezžični prenos vsebin iz Applovih naprav.

Pri telefonih velja omeniti Sonyjevo novo Xperia 5. Gre za nekoliko manjšo in cenejšo alternativo spomladi predstavljenega modela Xperia 1. Ohranja široko razmerje 21:9, a v malenkost manjšem, 6,1 palčnem zaslonu OLED. V uporabi je Qualcommov procesor Snapdragon 855, zadaj pa bo trojni fotoaparat z optično stabilizacijo slike. Prodaja bo tudi pri nas stekla enkrat jeseni, cena sicer še ni znana, a verjamemo, da bo čez 600 evrov (Xperia 1 trenutno velja dobrih 800 evrov).

Čeprav na sejmu manjka nekaj večjih imen pri prenosnikih (predvsem HP) pa je tudi na tem področju nekaj novosti. Lenovo je tako včeraj predstavil kar nekaj novih modelov iz družine IdeaPad, bolj zanimivi pa so novi prenosniki Chromebook. Pokazali so dva modela - hibridnega C340 (ta se lahko spremeni v tablico) in bolj klasičnega S340. Cene se bodo začele pri ameriških 290 dolarjih (brez davka) za 11-palčni model C340, 14-palčni S340 bo malenkost cenejši (250 dolarjev). 

Acer in Asus sta predstavila kar nekaj novih prenosnikov, oba pa sta pokazala tudi igričarski prenosnik z zaslonom, ki ponuja osveževalno frekvenco kar 300 Hz. Acerjev se imenuje Predator Triton 500, Asusov pa Zephyrus S GX701, oba naj bi bila vredna krepko čez dva tisoč evrov. Oba proizvajalca sta predstavila tudi druge, cenejše igričarske računalnike, jeseni pa že lahko pričakujemo več prenosnikov z Intelovimi procesorji desete generacije, imenovane tudi Comet Lake.

V sklopu teh prihajajočih procesorjev smo dobili tudi novo Intelovo specifikacijo za tanjše in energetsko varčnejše prenosnike. To je Project Athena, z njo merijo na prenosnike, ki bolje konkurirajo pametnim telefonom. To pomeni boljšo vzdržljivost akumulatorjev, hipno zbujanje iz spanja, svetlejše zaslone, berljivost tudi na močnem soncu in res hitro možnost biometrične prijave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji