Objavljeno: 8.5.2019 10:00

Novi Pixel 3a, Nest Home Max in Android 10

V množici novosti, ki se obetajo na osnovi umetne inteligence na konferenci I/O 2019, je Google predstavil tudi nekaj novih strojnih izdelkov, s katerimi želijo osvojiti širši krog uporabnikov kot doslej.

Najbolj pričakovana novost sta nova telefona Pixel 3a in Pixel 3a XL, cenejši različici dosedanjih modelov Pixel 3, ki pa s strojne plati nudita precej. S cenami, ki se pričnejo v ZDA pri 399 dolarjih je Google ubral podobno strategijo kot Apple s telefonom Xr: ponuditi nekaj cenejšega kot pri paradnih modelih, a ne na račun zmogljivosti.

Že osnovni Pixel 3a ni od muh: ponuja zaslon OLED z diagonalo 5,6 palcev in ločljivostjo 2.140 x 1.080 pik, Snapdragon 670, 4 GB RAM in 64 GB Flash RAM. Večji model Pixel 3a XL ponuja še večji zaslon z diagonalo 6 palcev.

Področje, na katerem se telefon lahko razlikuje od konkurence je fotografija. Obe tipali (12,2 in 8 milijonov pik) nudita zelo kvaliteten zajem slike, ki po navedbah Googla prekaša zmožnosti precej dražje konkurence (Apple iPhone X). Na obeh tipalih lahko izberemo način slikanja portretov (z zamegljevanjem ozadja), programska oprema še bolj skrbi za stabilizacijo video posnetkov.

Pixel 3a bo prvi telefon, ki bo že v osnovi podpiral navigacijo s pomočjo Google Maps, ki uporablja tehniko povečane resničnosti (AR) in prikazuje smer do cilja na sliki v živo. Telefona bosta na voljo v treh barvah (črna, bela, svetlo vijoličasta), oba pa imata za razliko od številnih tekmecev vgrajene zdaj že »nekoč« običajen priključek za slušalke.

Druga stojna novost je Nest Hub Max. Google s to napravo združuje izdelke za domačo rabo pod blagovno znamko Nest, doslej je bil pametni zvočnik z zaslonom poznan pod imenom Google Hub. Različica Max združuje najboljše lastnosti digitalnega pomočnika Assistant z večjim 10-palčnim zaslonom in napredno kamero. Kamera s širokokotnim objektivom zna denimo spremljati uporabnika v prostoru in oddaljenemu sogovorniku prikazati osebo čez cel zaslon, ne pa zgolj ozadje, ko se ta premakne iz kadra.

Kamera lahko deluje tudi kot varnostna kamera Nest Cam, s pomočjo programske opreme pa zna zaznati tudi ukaze s pomočjo kretenj uporabnikove roke. Če želimo zavrniti klic denimo zgolj pomahamo z roko. Face Match pa omogoča, da Nest Hub Max samodejno razpozna osebo pred kamero in na zaslonu prikaže podatke, ki so specifični zanjo. Za tiste, ki so zaskrbljeni nad zasebnostjo, je Google za kamero vgradil stikalo, ki fizično izklopi delovanje kamere. Na ta način ne more nihče vohuniti za uporabnikom, ko je doma. Nest Hub Max bo na voljo poleti za ceno 229 dolarjev.

Android 10 Q, nova različica operacijskega sistema za mobilne naprave je že nekaj časa v faz testiranja, vendar je Google na konferenci I/O vseeno najavil še nekaj doslej neznanih novih lastnosti, ki bodo na voljo od preizkusne različice Beta 3 dalje.

Za začetek so uradno potrdili, da bo novi Android sistemsko podpiral telefone z upogljivimi zasloni, katerih površina zaslona se lahko med delovanjem po potrebi podvoji. Samsung Galaxy Fold in Huawei Mate X so doslej uporabljali lastniške rešitve za podporo tovrstnim zaslonom, Android Q pa bo to urejal sistemsko. Kar daje vedeti, da lahko v naslednjih mesecih pričakujemo podobne naprave tudi s strani drugih proizvajalcev.

Android Q bo podpiral tudi mobilno telefonijo 5G, kar pa je nekoliko bolj dolgoročna zmogljivost, saj je odvisna od podpore telekomunikacijskih podjetij. Precej bolj vsakodnevno uporabna je nova zmožnost samodejnega podnapisovanja vseh video in zvočnih virov, v programih na telefonu. Deluje celo tedaj, ko smo v videokonferenci in zaradi zvoka okolja ne razumemo najbolje, kaj govorijo sogovorniki. Podnapisi se generirajo v realnem času in to na sami napravi, brez posredovanja oblaka. Zelo koristno!

Naslednja koristna sistemska novost Androida Q je napovedovanje naslednjih korakov in odgovorov. Vsi programi za sporočanje bodo tako dobili možnost samodejnega svetovanja odgovorov (Smart Reply) glede na sporočila, ki jih uporabnik dobiva in tudi glede na kontekst, kdo je pošiljatelj. Na ta način lahko včasih pridobimo nekaj časa pri pisanju odgovorov, ker telefon že »zadane« kaj želimo odgovoriti. Novost je tudi nov »osredotočeni način« (focus mode), v katerem operacijski sistem »utiša programe«, ki smo jih označili kot moteče za trenutke, ko hočemo mir. Obenem so izpopolnili orodja za starševski nadzor, ki jih lahko uporabljamo tudi pri nadzoru drugih naprav.

Nazadnje pa bo Android Q dobil tudi novo temo s temnim ozadjem (Dark Theme), ki bo omogočala udobnejšo uporabo telefona v temnejšem okolju, poleg tega pa bo ugodno vplivala na trajanje delovanja akumulatorja tam, kjer danes porabimo precej energije za svetla ozadja. Z novo različico Google uvaja tudi drugačen režim posodabljanja operacijskega sistema, zlasti kar se tiče podpore za varnost, kjer bodo moduli prenosljivi prek brezžične povezave in ne bodo zahtevali ponovnega zagona same naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 8.5.2019 | 12:54

Se opravičujem za pedandnost, ampak "podpis" je dodajanje identitete nečemu, "podnapis" pa tekst v spodnjem delu zaslona, oziroma vidnega polja.

Matjaž Klančar | 9.5.2019 | 09:31

Hvala, smo popravili.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji