Objavljeno: 22.7.2019

Novi Chrome se bo bolj potrudil z Načinom brez beleženja zgodovine

Nova različica brskalnika Chrome (76) bo spletnim stranem preprečila ugotavljanje ali jih je obiskal uporabnik z vklopljenim načinom brez beleženja zgodovine (Incognito mode). Chrome 76 naj bi bil na voljo konec tega meseca.

T.i. Incognito mode v Chromu deluje tako, da spletnemu strežniku izklopi dostop to programskega vmesnika (API) FileSystem, zaradi česar ta ne more preveriti uporabnikovih piškotkov in ga s tem slediti. Toda kar nekaj večjih spletnih založnikov (Boston Globe, The New York Times, Los Angeles Times…) brez težav ugotovi, da je uporabnik v skritem načinu in mu zaradi tega noče servirati svojih vsebin. To naredijo tako, da preverijo, ali jim brskalnik dovoli dostop do FileSystem API ali pa jim javi napako.

Razlog za tako ugotavljanje je seveda v tem, da ima vedno več spletnih strani vgrajen prost dostop le do določenega števila člankov, čemur se marsikateri spretnejši uporabnik izogne tako, da stran odpre v načinu Incognito. Štetje že prebranih člankov se namreč beleži s pomočjo piškotkov. Zgoraj omenjene strani tako goljufanje na način, ki ga Google ni predvidel, preprečijo.

Po novem bo drugače. Pri Ars Technica poročajo, da ob uporabi beta različice Chroma 76 spletne strani niso zaznale načina Incognito, brez težav pa so ga v različici 75, kot tudi v brskalnikih Firefox, Opera in v Applovem Safariju.

Google meni, da je smisel načina Brez beleženja zgodovine oz. načina Incognito točno to – da se uporabnik lahko počuti anonimno, zato zgoraj omenjeno goljufanje tega načina ne more biti dovoljeno. Zavedajo se, da bodo razvijalci našli druge načine za ugotavljanje načina Incognito, vendar se zavezujejo, da bodo morebitne luknje ponovno popravili. Hkrati opozarjajo založnike, naj najdejo druge načine s katerimi bodo utrdili svoje plačilne požarne zidove (paywall).

Omeniti velja, da način Incognito seveda ne pomeni, da ste z njim v spletu anonimni, strežnik (in še kdo) bo seveda vseeno vedel iz katerega naslova IP se oglašate. V tem načinu je izklopljeno le beleženje zgodovine in delo s piškotki.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji