Objavljeno: 1.1.2018

Nove brezžične tehnologije za upravljanje z energijo

Internet stvari oziroma »Internet of Things« (IoT) je izraz za poimenovanje omrežja raznolikih naprav (stvari), ki zbirajo, sprejemajo in pošiljajo podatke, komunikacija pa se izvaja preko obstoječega medmrežja.

Izraz IoT je poznan že dobrih petnajst let, vendar je svoj razmah doživel v zadnjih nekaj letih, zahvaljujoč izjemnemu razvoju tehnologij v elektroniki, katerih cene so se znižale vsaj za polovico, izboljšani energetski učinkovitosti naprav in tehnologij za procesiranje podatkov, hkrati pa so se zmogljivosti omrežij izjemno povečale ob znižanju cen. Z izboljšanjem brezžičnih komunikacij se je omogočil razvoj velikega  nabora cenovno dostopnih naprav za uporabo na vseh področjih našega življenja, kot so pametne naprave v naših domovih, pametne osebne naprave (fitnes ure, pametne ure, povezljive kamere…), upravljanje z infrastrukturo v industriji, avtomatizacija v tovarnah, robotika, nove naprave v medicini, zdravstvu, pri vključevanju starostnikov v povezano družbo in podobno.

Možnosti za IoT v omrežnih energetskih sistemih, kot so elektroenergetski sistemi, plinovodna omrežja, sistemi daljinskega ogrevanja, pa tudi drugih sistemih distribucije energentov, so velike. Lastniki in operaterji omrežij upravljajo z velikim številom naprav in objektov, katerih stanje vpliva na nemoteno obratovanje omrežij in s tem posledično kvalitetne in neprekinjene proizvodnje in dobave energije. Z učinkovitimi novimi brezžičnimi tehnologijam, kot je npr. LoRa, se lahko spremlja stanje teh naprav in objektov na dolge razdalje in v velikem številu. Same naprave za spremljanje stanja in upravljanje so zaradi majhne porabe energije lahko baterijsko napajane, kar pomeni, da jih lahko namestimo tudi na mestih, kjer bi bilo poprej nemogoče. Povezovalno omrežje temelji na radijskih brezžičnih komunikacijah LoRa in povezuje napajane ali baterijske brezžične senzorje in števce v omrežni strežnik, kjer sistem za upravljanje z energijo in energetskimi podatki predstavlja platformo, ki omogoča zanesljiv dostop do podatkov preko uporabniškega portala, analitiko in poročilni sistem, hkrati pa omogoča razvoj novih storitev, kot so npr. povezovanje alarmnih naprav in podobno.

LoRaWAN je nova brezžična tehnologija, ki je v zadnjih dveh letih izredno pridobila na pomenu, saj omogoča brezžično povezovanje senzorjev in naprav na večjih razdaljah kot mobilno omrežje, ter z izjemno nizko porabo energije, kar pomeni, da gre za novo generacijo zmogljivih baterijskih naprav, ki omogočajo pet in več letno delovanje. Za delovanje je seveda potrebno vzpostaviti novo brezžično omrežje, kjer pride do izraza nizka cena postavitve in obratovanja omrežja, saj gre za uporabo radijskega frekvenčnega spektra 868 MHz, za katerega ni potrebno plačevati koncesij, kot je to primer pri mobilnih omrežjih. Hkrati pa je potrebno upoštevati, da se zaradi brezplačne uporabe radijskih frekvenc podatkov ne more prenašati nenehoma, ampak le krajši čas, kar pomeni, da je tovrstno omrežje idealno za posredovanje kratkih blokov podatkov. Ker so naprave lahko baterijske, jih je mogoče namestiti na različnih področjih, kjer ni napajanja in s tem zajeti podatke, ki jih dosedaj zaradi omejitev dostopa ali ožičenja ni bilo mogoče povezati, seveda ob predpostavki bistveno nižjih stroškov celotne rešitve.

Na tak način se v prihodnosti odpirajo številne možnosti zajema in upravljanja s podatki o energiji ter posledično nove rešitve in optimizacija upravljanja z energijo.

V Sloveniji je takšna tehnologija že na voljo, saj je že več industrijskih in poslovnih lokacij opremljenih s tovrstnimi rešitvami.

Na konferenci Dnevi energetikov (najpomembnejše srečanje slovenskih energetskih menedžerjev) bo Solvera Lynx predstavila nekatere od njih, in sicer vzpostavitev rešitev na osnovi tehnologije LoRaWAN za upravljanje z energijo v zahtevnih industrijskih okoljih Salonit Anhovo in Steklarni Hrastnik, zajem merilnih podatkov za odjem zemeljskega plina v Plinarni Maribor in Energetiki Celje ter dodatne možnosti uporabe brezžičnih tehnologij v industriji in zgradbah.

www.solvera-lynx.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji