Objavljeno: 6.1.2016 05:00

Nov Wi-Fi 802.11ah z dvakratnim dometom

Dobili smo nov standard iz družine 802.11, in sicer je Wi-Fi Alliance potrdil 802.11ah, ki ima komercialno ime Wi-Fi HaLow. Namenjen je pametnim napravam, ki se bodo povezovale v internet stvari (internet of things), prinaša pa večji domet in nižjo porabo električne energije.

Za razliko od klasičnega Wi-Fi, ki deluje v frekvenčnih pasovih 2,4 in 5 GHz, uporablja 802.11ah prosti pas pri 900 MHz. To omogoča nižjo porabo energije kljub daljšemu dometu, seveda pa se pozna pri hitrosti. Wi-Fi HaLow tako ali tako ni namenjen povezovanju računalnikov in drugih naprav, kjer potrebujemo visoke hitrosti dostopa do interneta. Je pa idealen za pametne ure, razne senzorje v pametnih hišah, avtomobile in ostale naprave IoT. Seveda je 802.11ah nazaj združljiv s starejšimi verzijami Wi-Fi.

Prve naprave, ki bodo imele certifikate za združljivost z 802.11ah bomo dočakali šele leta 2018. To je posledica Wi-Fi Alliance, ki bo šele tedaj začel podeljevati certifikate, medtem ko neuradno podporo v napravah pričakujemo že v drugi polovici tega leta.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji