Objavljeno: 23.8.2018 09:00

Nikon končno z brezzrcalniki polnega formata

Nikon je napovedal splavitev novega brezzrcalnega fotografskega sistema s tipalom polne, 35 milimetrske velikosti ("FX"). Gre za eno največjih novosti od Nikonovega vstopa v digitalno fotografijo, saj prinaša tudi novi bajonet in nove objektive. Sistem se imenuje Nikon Z, v prvem valu sta na voljo dve ohišji in nekaj objektivov.

Nova aparata se bosta imenovala Z7 in Z6, oba sta namenjena zahtevnim, tudi profesionalnim uporabnikom. Prvi bo ponujal visoko ločljivost (dobrih 45 milijonov pik) in bo pri nas stal 3.699 evrov, drugi pa ločljivost dobrih 24 milijonov pik in visoke občutljivosti do ISO 51.200, zanj bodo pri nas želeli 2.299 evrov. Prvi bo na voljo konec septembra, drugi pa približno dva meseca kasneje.

Pomembna novost je novi bajonet, ki je po diagonali res presenetljivo velik; pri Nikonu pravijo, da je pri DSLRjih ravno bajonet največja ovira za izdelavo optično zahtevnih objektivov. Tako si lahko pri novem sistemu obetamo občutno ostrejše objektive, kot smo jih bili vajeni do sedaj, hkrati pa so že napovedali tudi zelo svetlobno prepustni objektiv 58 mm f/0,95 Noct s samodejnim ostrenjem. To bo najsvetlejši objektiv s samodejnim ostrenjem doslej (dosedanji rekorder je bil že ukinjeni Canonov 50 mm f/1,0 L USM).

Nikon nam je že pokazal nekaj primerov fotografij z najbolj klasično kombinacijo, D850 in Z7 (torej oba s praktično enakim tipalom) in vsak s svojim objektivom 50 mm F1,8. Na prvi pogled je novi objektiv res občutno ostrejši od starega, četudi je že ta veljal kot zelo oster. Bolj konkretno ga bomo sicer preizkusili, ko bo aparat prišel na preizkus, a na prvo žogo sistem izgleda izredno obetaven.

Ob aparatih bodo sprva na voljo objektivi 24-70 mm f/4, 35 mm f/1,8 in 50 mm f/1,8. Hkrati bo za slabih 300 evrov na voljo še adapter, s katerim bomo lahko na novih aparatih uporabljali tudi obstoječe Nikonove objektive za DSLRje. Pri tem bo delovalo tudi samodejno ostrenje, vsaj pri vseh nekoliko novejših objektivih (adapter ne bo imel lastnega motorčka za ostrenje, ki ga potrebujejo nekateri stari objektivi s samodejnim ostrenjem), sam adapter pa ne bo imel dodatnih leč in naj tako ne bi vplival na kakovost fotografij. Za naslednje leto so že napovedali nekaj pomembnejših objektivov, med drugim tudi nekaj daljših zumov ter še nekaj dodatnih fiksnih objektivov.

Oba aparata imata seveda digitalni iskali, v obeh primerih gre za zaslon OLED visoke ločljivosti preko 3 milijonov pik. Ohišji bosta odporni proti prahu in vremenskim vplivom, po oblikovanju bosta z odebeljenim ročajem na desni strani bolj podobna DSLRjem kot večini brezzrcalnih modelov. Funkcije bodo na voljo preko namenskih tipk in kolesc, vgrajena bo tudi možnost brezžične povezave na pametne telefone.

Nikon se s tem podaja v področje, ki ga je do sedaj zasedal le Sony s svojimi aparati Alpha 7. V štirih letih so pri Sonyju poželi kar veliko uspehov, ta hip predstavljajo ti modeli okoli tretjino trga fotoaparatov s tipali polnega formata (preostanek si delita Canon in Nikon s svojimi DSLRji). Poudarjajo tudi funkcije, namenjene snemalcem videa, kar je še eno področje, kjer so se omenjeni Sonyjevi aparati dobro znašli. Nova Nikona bosta tako ponujala tudi N-Log in 10-bitni izhod HDMI (ločljivost je seveda 4K).

Pri Nikonu so povedali, da razvoj tega sistema poteka že nekaj let, a da naj to ne bi vplivalo na razvoj obstoječega sistema DSLRjev. Verjetno pa bodo pri DSLRjih nekoliko zmanjšali ponudbo različnih modelov, kar je sicer tudi odziv na stanje na trgu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji