Objavljeno: 10.3.2016 01:00

Naslednji Android je že v preizkušanju

Google običajno novo različico operacijskega sistema Android tradicionalno predstavi na vsakoletni majski konferenci I/O. Toda letos so na presenečenje javnosti pohiteli in v javni preizkus, namenjen sicer predvsem razvijalcem, že poslali novo generacijo sistema, ki mu pravijo za zdaj Andorid N (da, zopet bo to sprožilo cel kup ugibanj, kaj pomeni črka N). Tri mesece pred pričakovano najavo.

Predogledna različica deluje na napravah Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Nexus 9 in tablici Pixel C, prinaša pa nekaj zanimivih izboljšav. Največja novost je brez dvoma podpora za prikaz dveh aplikaciji sočasno na zaslonu. Podobno, kar ponuja Apple v svojem najnovejšem iOS 9(Split View), pa tudi nekateri pobudniki (Samsung, LG) v specifičnih modifikacijah OS za posamezne naprave.

Čeprav ne moremo govoriti o okenskem načinu delovanja, gre za okensko podporo, ki pa se različno obnaša glede na ciljno okolje in napravo. Pri telefonih in tablicah se zaslon razdeli na dva dela, na pametnih televizorjih pa je drugo okno prikazano kot slika v sliki. Velikost zaslona, ki je namenjena posameznemu programu je moč tudi nastaviti s drsnim razdelilnikom.

Druga pomembna novost je sistem opozarjanja (notifikacij), ki je bolj organiziran kot doslej. Sporočila in opozorila je možno združevati glede na temo, aplikacijo, obenem pa tudi zapreti vse naenkrat, ne pa posamično kot doslej. Za nameček je že med notifikacijo možno na hitro odgovoriti na sporočilo, brez da bi zapuščali trenutne aplikacije.

Prenovili so tudi nadzorno ploščo za hitre nastavitve, ki je bolj prilagodljiva in omogoča nastavljanje več parametrov, kot doslej. Zanimiva novost je funkcija Data Saver, ki lahko prihrani količino prenosa podatkov (prenos aplikacijam v ozadju, kvaliteto slik,…) če želimo nekoliko bolj prihraniti pri mesečnem računu. Omeniti velja še Project Svelte, ki spreminja način optimizacije uporabe pomnilnika med sistemom in aplikacijami, kar se kaže predvsem pri večji odzivnosti sistema. Seveda to še ni povsem dokončen spisek novosti, saj Google tipično dodaja funkcionalnosti vse do izida končne različice.

Pri Googlu so menda pohiteli z objavo novega Androida predvsem zato, da bi proizvajalcem strojne opreme dali dovolj časa za pripravo novih izdelkov do končne predstavitve, ki se bo zgodila v tretjem četrtletju. V preteklosti se je zaradi kratkega roka, ki je bil dan proizvajalcem telefonov, tipično dogajalo, da so ti nove modele predstavili preden je bil zanje nared nov OS. Zdaj naj bi se to končno spremenilo.

ufzghLhpcTU

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji