Objavljeno: 14.1.2016 01:00

Napaka v termostatu ohladila stanovanja uporabnikov

Decembrska posodobitev programske opreme pametnih termostatov Nest, v lasti družbe Google, je prinesla neljubega hrošča. Napaka v rutini je povzročila naglo izpraznitev akumulatorja v napravi in posledično popoln izklop delovanja. Kar nekaj uporabnikov se je pritožilo, da so se zjutraj zbudili ali pa iz službe prišli v popolnoma hladno stanovanje.

Na prvi pogled se zdi majhna napakica, ki pa lepo ponazarja težave povezane z zanesljivostjo delovanja pametnih krmilnikov in naprav IoT. Posodobitve lahko bistveno spremenijo način delovanja. Težava nastanek, ko bi termostat odpovedal nekomu, ki je dal časa odsoten iz stanovanja in bi v primeru nizkih temperatur nastala škoda zaradi zmrzali v vodnih inštalacijah. V teh primerih uporabnik sploh ne bi dobil obvestila o prenehanju delovanja, še manj pa bi lahko naredil na daljavo, kar je udarna lastnost tovrstnih naprav.

Nest je medtem že popravil napako, ki pa rešuje težave v 99,5% primerov. Kdor nima sreče in pade v tistih 0,5% uporabnikov, pa mora slediti posebno proceduro za vzpostavitev normalnega stanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji