Objavljeno: 21.8.2019 05:00

Največji čip na svetu bo poganjal umetno inteligenco

Si predstavljate računalniški čip, ki je večji od tabličnega računalnika? Medtem ko običajni čipi, denimo mikroprocesorski, merijo nekaj kvadratnih centimetrov in jih lahko spravimo na noht, so v podjetju Cerebras izdelali čip, ki meri 462 kvadratnih centimetrov. Čip bo namenjen umetni inteligenci.

Danes se za umetno inteligenco najbolje obnesejo grafični procesorji, na katerih lahko poganjamo algoritme za strojno učenje in ostale trike, ki terjajo paralelnost in visoko prepustnost. Umetna inteligenca se namreč uči iz velikanskih količin podatkov, ki jih mora prežvečiti. Največji grafični čip na primer meri 8 kvadratnih centimetrov in ima 21 milijard tranzistorjev. Cerebrasov behemot jih ima 1200 milijard (1,2 bilijona).

To pa je že zadosti, da opravi več kot 100 grafičnih čipov, trdi ustanovitelj in direktor Cerebrasa Andrew Feldman. Ob tem dodaja, da je takšen čip tudi precej varčnejši in nasploh najprimernejši za umetno inteligenco.

Še bolj zanimiv pa je proizvodni postopek. Kvadrat s stranico 22 centimetrov je največ, kar lahko izrežemo iz kroga s premerom 300 milimetrov. Toliko merijo standardne silicijeve rezine, na katerih običajno zraste več kot sto čipov. TSMC, ki proizvaja Cerebrasov čip, pravi, da so morali posebej prilagoditi svoj proizvodni postopek, da so lahko izdelali tako velik čip. Navsezadnje je pri izdelavi čipov vedno nekaj izmeta zaradi defektov, ki se prikradejo na rezino. Če je na njej več čipov, enostavno zavržejo (reciklirajo) neuporabne. V konkretnem primeru pa mora biti celotna rezina brez napak. To je težak postopek, o čemer bomo pisali tudi v eni izmed naslednjih številk.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji