Objavljeno: 23.10.2018 10:30

Mozilla bo prodajala dostop VPN

Iz Mozille so sporočili, da bodo nekaterim ameriškim uporabnikom brskalnika Firefox poskusno prikazovali ponudbo za naročilo na storitev ProtonVPN.

Uporabniki, ki bodo v splet povezani preko nevarovane povezave (denimo javne dostopne točke WiFi), bodo v brskalniku videli oglas, ki ponuja varno povezavo prek servisa VPN, kar jih bo stalo 10 dolarjev na mesec. Zanimivo je, da je to dva dolarja več, kot če bi servis naročili neposredno pri avtorjih Protona. Večina denarja bo šla Mozilli, podjetje pa upa, da bodo uporabniki prizanesljivi in mu namenili teh nekaj denarcev, glede na to, da je sam brskalnik zastonj (Mozilla sicer večino denarja za poslovanje dobi od spletnih iskalnikov, ki jim Firefox »pripelje« promet).

To sicer ni prvi poskus »monetizacije« brskalnika Firefox. Po tem, ko je Mozilla kupila Pocket, sistem za odloženo branje, se v novih zavihkih v brskalniku pojavljajo zgodbe iz Pocketa, med katerimi so neke sponzorirane.

Ali je dostop v svet prek »neke« storitve VPN smiseln, so mnenja sicer deljena. Po eni strani se s tem izognemo možnosti morebitnega »prisluškovanja«, po drugi strani pa ves promet, ki je speljan v eno samo točko (ali več njih) na drugem koncu sveta, lahko tudi počasnejši. Tudi varnost takega početja je seveda lahko vprašljiva – kaj če bodo ponudnika VPN kdaj zlomili spletni nepridipravi?

Tržni delež Firefoxa sicer še vedno upada. Tudi na naši spletni strani je v zadnjih dveh letih padel za več kot 50%.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji