Objavljeno: 14.11.2019 08:00

Motorola RAZR se vrača z upogljivim zaslonom

Podjetje Motorola, podružnica družbe Lenovo, je na predstavitvi v ZDA razkrila nov telefon z upogljivim telefonom, ki nosi enako ime kot znameniti telefoni s preklopnim načinom odpiranja, ki so jih ponujali med leti 2004 in 2007.

Novi Motorola RAZR sodi v nastajajoči razred telefonov z upogljivimi zasloni, kot sta Samsung Galaxy Fold in Huawei Mate X, a je proizvajalec v tem primeru ubral nekoliko drugačno pot. Medtem, ko se zaslon pri telefonih Galaxy Fold in Mate X upogiba po daljši stranici zaslona (telefon se spremeni v tablico), se pri modelu RAZR zaslon upogiba po krajši stranici, torej po višini zaslona (telefon postane "polovični" telefon). Zaradi tega je RAZR ob zaprtem zaslonu bistveno manjši od tekmecev in celo od večine pametnih telefonov z navadnimi, a velikimi zasloni. Kot tak je odličen telefon za denimo poslovno rabo, saj ga lažje postavimo v žep, kot tekmece.

Ko je zaslon odprt, ponuja površino, ki ima diagonalo 6,2 palca, torej toliko kot razred večjih telefonov v današnji ponudbi. Ko ga zapremo, ima uporabnik na voljo manjši zaslon na pokrovu telefona, z diagonalo 2,7 palcev. Ta je narejen s tehnologijo OLED in pokrit s steklom, kot pri običajnih pametnih telefonih, medtem ko večji notranji zaslon zaradi upogljivost steklene zaščite seveda nima. Ločljivost večjega je 2.142 × 876 pik, manjši pa prikazuje sliko pri 800 × 600 pikah.

Motorola je zasnovala mehanizem, ki zagotavlja trpežnost zaslona pri upogibanju, obenem pa v zaprtem stanju nima reže kot je to primer pri Samsungu in Huaweiu. Na ta način je manj možnost za poškodbe ali pa nabiranje umazanije, kar se dogaja pri praktični rabi.

Motorola je pri snovanju telefona sodelovala z družbo Google, tako da zna vgrajeni operacijski sistem Android 9 s pridom uporabljati oba zaslona. Določeni programi lahko ključne informacije (klic, sporočilo, pošta,…) v okrnjeni obliki prikažejo na zunanjem zaslonu, ko pa odpremo telefon, se slika samodejno prenese na notranjega.

RAZR je zasnovan na procesorju Snapdragon 710, premore 6 GB RAM in 128 GB internega pomnilnika. V primerjavi s tekmeci nima velikega števila fotografskih tipal – na zunanji strani je glavno s 16 milijoni pik, na notranji pa 5-milijonsko za "selfije" in video konference.

Celoten telefon tudi na pogled spominja na nekdanje telefone RAZR, le da je vse skupaj videti modernejše. V duhu nekdanjih modelov je tudi spodnji del telefona, kjer je prisoten precej odebeljen rob. To je sicer v nasprotju s trendom čedalje tanjših robov ob zaslonih, a je potrebno za varno uporabo telefona z upogljivim zaslonom. Obenem pa priročno za uporabo - na primer držanje telefona med gledanjem video posnetkov, brez nevarnosti, da bi  s pritiski na zaslon motili delovanje.

 

Telefon ima tudi vmesnik USB-C, ki ga moramo prek adapterja uporabljati tudi za priključitev slušalk, našli pa so tudi mesto za bralnik prstnih odtisov. Akumulator je sestavljenih iz dveh delov (v vsaki polovici telefona po eden), skupaj pa nudita zalogo 2.510 mAh, kar naj bi zadostovalo za celodnevno rabo.

Cena novega telefona je postavljena na 1.500 dolarjev, kar je absolutno veliko, a po drugi strani relativno malo, glede na cene Galaxy Fold in Mate X. Naročila bodo začeli zbirati decembra, prve primerke pa bodo kupci v roke dobili januarja 2020. Dobavljivost v posameznih državah (razen ZDA) še ni povsem dorečena.

Telefon ima tudi t.i. "retro" način, s katerim se na zaslonu "nariše" tak telefon, kot je bil originalni Motorola RAZR iz začetka stoletja. Vir: The Verge

https://www.motorola.com/us/home

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji