Objavljeno: 6.11.2019 05:00

Microsoft razvil shranjevanje podatkov - v steklu

Microsoft in filmski studio Warner Bros razvijata nov koncept shranjevanja podatkov v steklu, ki bo omogočil dolgoživost podatkov, odpornost in visoke gostote zapisa. V projektu Silica so na stekleno ploščico dimenzij 75 × 75 × 2 milimetrov shranili film Superman iz leta 1978.

Tehnologija je sicer še zelo daleč od komercializacije, a tako je bilo z vsemi novostmi. Projekt Silica želi rešiti problem trajnega shranjevanja podatkov, ki jih ne potrebujemo pogosto, a morajo biti zelo zanesljivo zapisani. To lahko storijo s femtosekundnim pulznim laserjem (svetlobni pulzi trajajo okrog 100 femtosekund), ki v stekleno podlago izjedka majhne brazde, ki se imenujejo voksli (nekakšni tridimenzionalni "piksli"). Te lahko spreminjajo po velikosti (z jakostjo laserja) in orientaciji (s polarizacijo svetlobe), zapisani pa so v treh dimenzijah. Tak zapis podatkov je zelo gost (Microsoft sicer številk ne razkriva), predvsem pa trajen. Microsoft je v poizkusih s steklom počel vse mogoče: ga kuhal v peči, obseval z mikrovalovi, potapljal v vodi, ga razil in izpostavljal magnetnim poljem. Rezultat je bil vedno enak – podatki so ostali nespremenjeni.

Tak način zapisovanja podatkov je enkraten, zato je primeren za arhiviranje. Branje poteka s posebnim mikroskopom s polarizacijskimi filtri, kar omogoča prepoznavanje pozicije, globine in orientacije. S spreminjanjem goriščne razdalje preberemo želeni sloj vokslov, nato prebrane podatke algoritmi strojnega učenja zložijo nazaj v podatke.

Microsoft Blog

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 6.11.2019 | 11:40

So probali zadevo tudi vržti na tla ali pa preživeti v kakem potresu? :-) Drugače pa fino, da se pojavlja nova tehnologija za arhivske medije, ki (zgleda) ne degradira skozi čas, kot kaki magnetni mediji ali pa tudi lasersko zapisani ploščki. Zanimivo bi bilo vedeti koliko podatkov lahko na en medij spravimo in kdaj bo ta način arhiviranja praktično dostopen smrtnikom.

Matjaž Klančar | 6.11.2019 | 11:43

Pa..., steklo se verjetno res razbije ;)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji