Objavljeno: 24.9.2014 01:00

Microsoft pripravlja Office 2015

Po pisanju spletnega portala The Verge se pri Microsoftu pripravljajo na javno predstavitev nove različice pisarniškega kompleta Office za računalnike Windows. Ta korak najbrž ni presenečenje ob napovedih, da bo Microsoft še letos prikazal tudi novo različico okolja Windows (delovna oznaka 9). To je del Microsoftove strategije, s katero bodo nove različice na voljo hitreje, kot v preteklosti.

Nova različica kompleta pisarniških programov, ki so interno označujejo Office 16, v končni podobi pa bo imenovana najbrž Office 2015, predstavlja v resnici nekoliko manjši korak, kot smo bili doslej vajeni. Med novostmi omenjajo prihod pisarniške pomočnice, orodne vrstice »Tell Me« s katero lahko hitro v naravnem jeziku zastavimo vprašanje o tem, kako opraviti posamezno opravilo ali povprašamo za razlago posamezne funkcije v programih Office. Rešitev spominja na nekdanje orodje Clippy, le da je pomočnica zdaj manj vpadljiva in nima znamenite animirane ikone, ki je prej motila, kot koristila.

Office bo dobil tudi novo podobo in alternativno temno ozadje oziroma barvno shemo, kar naj bi poudarilo vsebino dokumentov namesto orodjarne okoli njih. Napovedujejo tudi nova orodja za delo s slikami, vključno s funkcijo samodejnega obračanja v pravo smer ter boljša orodja za sinhronizacijo podatkov v primerih oddaljene rabe, zlasti v odjemalcu Outlook. Pričakuje se nov podatkovni model, ki ga bo uporabljal Excel za delo z velikimi količinami podatkov (v načinu Power Pivot).

To še zdaleč ni vse, kar bo prinesel novi Office, saj razvoj še poteka. Jeseni naj bi javnosti ponudili tehnični predogled paketa (partnerji in razvijalci so ga že dobili v roke), končna različica pa bo nared konec tega ali v začetku naslednjega leta. Poznavalci sicer opozarjajo, da novi Office še ni tako imenovana »na dotik opremljena« različica Pisarne za tablične računalnike z okoljem Windows. Ta projekt (z delovnim imenom Gemini) menda še poteka, rezultat pa bo objavljen kasneje, za predstavitvijo zgoraj omenjene različice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji