Objavljeno: 3.4.2018 05:00

Microsoft obljublja kvantne računalnike v petih letih

Kvantne računalnike pospešeno razvijajo tako podjetja kakor akademske raziskovalne inštitucije, pogosto v sodelovanju. Microsoft je skupaj z Inštitutom Nielsa Bohra dosegel pomemben napredek v razvoju, so sporočili iz podjetja. S tem se želi Microsoft enakovredno kosati z drugimi velikani, kot sta IBM in Google, ki so že pokazali, da imajo delujoče manjše kvantne računalnike. Google je pokazal takšnega z 72 kubiti, IBM pa s 50 kubiti. In oba delujeta. Microsoft se tja še trudi priti.

Možnih implementacij kvantnih računalnikov je več in Microsoft preizkuša takšno z Majoranovimi fermioni. To so subatomski delci, ki sodijo v skupino fermionov (kamor prištevamo tudi elektrone in kvarke), in jih v naravi še niso opazili. V teoriji bi bil kvantni računalnik na osnovi teh delcev zelo dober, v praksi pa so raziskovalci skeptični. Gre za delce, ki jih je teoretično napovedal Ettore Majorana leta 1937, a jih do danes še niso uspeli izolirati. Toda ujeti Majoranovi fermioni v trdni snovi bi bili idealni za kvantni računalnik.

Microsoft medtem trdi, da so skupaj z danskimi fiziki na dobri poti, da pripravijo in izkoristijo Majoranove fermione. Uspeli so izmeriti efekt, ki ga lahko pojasnijo s temi delci. Vodja Microsoftovega razvoja kvantnih računalnikov Julie Love zatrjuje, da bodo imeli komercialno uporaben kvantni računalnik v petih letih.

O dosežku so objavili tudi članek v Nature.

BBC

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji