Objavljeno: 22.8.2018 17:00

Microsoft na pomoč demokraciji v boju proti ruskim hekerjem

Ker se moderno vojskovanje bije tudi na internetu, se temu prilagajajo tudi države in ponudniki zaščite. Microsoft sporoča, da so v sodelovanju z ameriškimi sodišči v zadnjih dveh letih zasegli domene in ustavili 84 spletnih strani, ki so jih napadalci uporabljali za lovljenje žrtev. Ob tem Microsoft prst upira v Rusijo.

Zunanje internetno vmešavanje v volitve so najočitneje zaznali leta 2016 na ameriških volitvah in lani na francoskih volitvah. Microsoft je minuli teden izvedel še eno sodno odredbo in zasegel šest domen, na katerih je imela svoje strani skupina Fancy Bear (oziroma APT28), ki je po ocenah strokovnjakov tesno povezana z rusko vlado in gre za državne hekerje. Šlo je za strani, ki so bile namenjene ciljanim napadom (spear phishing), kjer želijo žrtve pretentati v legitimnost strani in jih prepričati v obisk, da bi se okužile.

Poleg tega je Microsoft razširil tudi program za zaščito demokracije (DDP) še z Microsoft AccountGuard. Gre za dodatno zaščito zasebnih in poslovnih elektronskih računov akterjev v volitvah. DPP sicer teče že od aprila in ponuja zaščito pred vdori, zaščito elektronskih volitev, transparentnost pri oglaševanju in boj pred širjenjem dezinformacij. Kako je pri tem uspešen, pa bo pokazal čas.

Microsoft

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji