Objavljeno: 4.3.2019 01:00

Microsoft cilja s HoloLens 2 predvsem na poslovne uporabnike

Microsoft je na posebnem dogodku v okviru konference MWC predstavil drugo generacijo očal za prikaz izboljšane ali povečane resničnosti HoloLens 2, ki so zdaj lažja, nudijo večjo kakovost prikaza slike in funkcije, ki so še posebej zanimive za poslovno rabo. Druga generacija je pravzaprav prva, ki je hkrati končni izdelek namenjen kupcem, saj so prvo prodajali predvsem kot razvojno okolje in za pilotske projekte. Microsoft je za komercializacijo izdelka potreboval skoraj štiri leta.

Najpomembnejša novost nove generacije je bistveno boljši prikazovalnik, ki ima višjo ločljivost in nudi širši zorni kot, tako v horizontali kot vertikali. Microsoft navaja, da imata zaslona ločljivost 47 pik na kotno stopinjo, kar je dovolj, da uporabnik brez težav prebere besedilo s pisavo velikosti 8 pik. Če je prej bila ločljivost na nivoju televizijske slike 720p, je zdaj precej bolj ostra primerljiva z ločljivostjo 2K.

Nova očala so tudi bistveno bolj udobna in priročna za vsakodnevno rabo. Prejšnji sistem namestitve na glavo, ki je zahteval kar nekaj prilagoditev, so nadomestili s priročnejšo zasnovo, kjer očala na glavo nadenemo podobno kot kapo ali čelado. Namesto več trakov, je zdaj samo eden, ki sega od prednjega do zadnjega dela glave.

Za resnejše delo je zelo pomembno, da teža naprave ni več na nosu (kar zna postati hitro utrujajoče ali boleče) temveč na zadnjem delu glave, kjer se nahaja računalniška elektronika. Očala so tudi v celoti precej lažja, kar se še kako pozna pri dolgotrajni rabi.

Nadvse priročna se zdi novost, kjer lahko zaslone očal začasno dvignemo (podobno kot pri čeladah za zaščito pri varjenju) in sprostimo pogled na okolico, brez da bi zato morali snemati celotno opremo z glave. Očala HoloLens 2 so tudi bolj prijazna do tistih, ki sicer uporabljajo očala z dioptrijo.

HoloLens 2 je dobil dodatne kamere, ki spremljajo uporabnikov pogled. Na ta način so omogočili nove možnosti upravljanja z vsebinami samo z očmi, samodejno kalibracijo prikaza slike, sistem pa je uporaben tudi za razpoznavo osebe in samodejno avtentikacijo v informacijske sisteme.

Inženirji so izboljšali tudi prostorske kamere, ki spremljajo okolico pred očali s poudarkom na bistveno boljšem zaznavanju gibanja dlani. HoloLens 2 nenehno spremlja kretnje dlani, Microsoft pa je to spretno izkoristil za vpeljavo novih gradnikov uporabniškega vmesnika, s katerimi je precej lažje upravljati navidezne predmete. Na primer obračati, spreminjati velikost, položaj in druge lastnosti.

Elektronika je po novem zgrajena na osnovi procesorja Snapdragon 850 (prejšnja generacija je imela Intelove izdelke), Microsoft pa še naprej dodaja nekaj lastne elektronike. Nova arhitektura je še zmogljivejša, a hkrati varčnejša (3 do 3,5 ure dela z enim polnjenjem), kar je pomemben dejavnik v poslovnih okoljih.

HoloLens 2 je jasno namenjen poslovni rabi. Na prvem mestu ga vidijo kot orodje za napredno izobraževanje strokovnjakov (na primer mehanikov, vzdrževalcev,...) v povečani resničnosti, učinkovitejšo podporo na daljavo, resno pa računajo tudi na gradbeno industrijo in vzdrževalce sistemov.

Sočasno z novimi očali je Microsoft prenovil tudi kopico spremnih programskih paketov. Omeniti velja program Dynamics 365 Guide, ki je namenjen upravljalcem vzdrževanja in je tesno vpet v zaledne informacijske rešitve družine MS Dynamics. Še več novosti so prikazali ključni partnerji.

HoloLens 2 vnaša tudi elemente umetne inteligence in semantične razpoznave okolice. Očala znajo denimo razpoznati, da je določen predmet miza ali vrata in ustrezno prilagoditi prikaze, orodja in možnosti. V ozadju je procesna moč, ki ga poganja Microsoftov oblak Azure in v njem dosegljive funkcije umetne inteligence.

Microsoft je pri novih očalih ubral zanimivo strategijo, kjer bodo osnovno strojno opremo ponujali tudi kot OEM izdelek za nadgradnje s strani partnerjev. Podjetje Trimble je denimo že prikazalo delovno čelado z vgrajenimi očali HoloLens 2, kar seveda prispeva k varnosti pri delu.

Omeniti velja tudi večjo odprtost ekosistema HoloLens za razvijalce. Ne samo, da bodo lahko razvijalci programe objavljali svoje izdelke v Microsoftovi namenski trgovini, temveč bodo lahko ustvarili tudi svoje trgovine za specializirane rešitve in storitve. Microsoft je tudi precej bolj odprt za vključitev izdelkov tretjih ponudnikov v osnovno ponudbo. Brskalnik Firefox bo v različici za povečano resničnost pravzaprav kar privzeti spletni brskalnik za očala HoloLens.

HoloLens 2 stane 3.500 dolarjev, kar je manj, kot je bilo treba odšteti za prvo generacijo, očala pa lahko kupi vsakdo. Cena je zagotovo previsoka, da bi lahko govorili o širši zasebni rabi, za specializirane namene poslovne rabe pa se zdi primerna.

eqFqtAJMtYE

uIHPPtPBgHk

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji