Objavljeno: 10.4.2018 11:00

Microsoft bo podpiral 64-bitne Windows aplikacije na platformi ARM

Microsoft je skupaj s partnerji nedavno začel ponujati računalnike z okoljem Windows 10, ki delujejo na energijsko zelo učinkoviti procesorski platformi ARM, vendar ob tem poganjajo standardne Windows aplikacije, pri tem pa si pomagajo z emulacijo procesorjev x86/x64. Toda pri tem obstaja ena zelo velika in pogosto odločujoča omejitev – taka kombinacija procesorjev in operacijskega sistema zna poganjati le 32-bitne Windows aplikacije.

Glede na to, da večina proizvajalcev opušča ali je že opustila razvoj in objavo 32-bitnih aplikacij, za končne uporabnike to močno omejuje izbiro programov ali pa jih sili v uporabo starejših, zastarelih različic. Ko je javnost zvedela za to omejitev, je interes nad tovrstnimi računalniki močno upadel.

Microsoft je seveda moral takoj ukrepati in pravkar so najavili, da bodo v svojem izdelku v prihodnje podpirali tudi 64-bitne aplikacije za okolje Windows. Kdaj točno pa ostaja uganka. Uradno naj bi o svojih načrtih za ARM64 SDK prvič spregovorili na konferenci Build v letošnjem maju. Toda ob tem še ni znano, kdaj bo SDK dejansko na voljo v predogledi različici, še manj pa, kdaj bo razvoj za tovrstno podporo dokončan. Poznavalci menijo, da se gleda na obsežnost naloge in potreba po temeljitem testiranju, to najbrž ne bo zgodilo pred koncem leta.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji