Objavljeno: 5.11.2019 17:00

Microsoft Azure Arc: celovito upravljanje hibridnih oblakov

Microsoft je v okviru konference Inspire razkril novo storitev, ki napoveduje novo obdobje v uporabi in upravljanju aplikacij v oblaku. Z novo storitvijo Microsoft Azure Arc bo mogoče upravljati oblačne aplikacije, ne glede na to, v katerem oblaku so gostovane – Azure, Google Cloud, Amazon AWS ali v zasebnem podatkovnem centru.

Na ta način so pri Microsoftu izpolnili obljube, da bodo s svojimi orodji omogočili enostavno in pregledno upravljanje aplikacij v hibridnih okoljih, pa tudi če so te nameščene pri konkurenci.

Doslej je veljalo, da je bilo mogoče aplikacije upravljati zgolj v določenem oblaku; kdor uporablja storitve v različnih oblakih, je s tem prisiljen uporabljati tudi tamkajšnja orodja za upravljanje, kar otežuje upravljanje prijav, dogodkov in nadgradenj.

Podjetja, ki uporabljajo sodobne oblačne aplikacije v različnih virtualnih strežnikih, kontejnerjih ali gručah kontejnerjev na platformi Kubernetes, bodo zdaj gradnike (posamezne ali vse virtualne stroje, kontejnerje) preprosto premeščala med različnimi oblaki in pri tem ohranila celovito upravljanje vseh vidikov aplikacije.

V istem mahu kot selitev iz oblaka v oblak, so posodobili tudi način, kako lahko aplikacije selimo ali porazdelimo med javnim oblakom, zasebnim oblakom ali zasebnim podatkovnim centrom. To daje skrbnikom sistemov precej več svobode in možnost optimizacije sredstev ter stroškov.

Treba pa je povedati, da Microsoft ni edini, ki je ubral tako pot upravljanja aplikacij v različnih oblakih. Google je že pred časom podprl uporabo aplikacij na platformi Kubernetes na različnih platformah, kar lahko stranke upravljajo prek storitve Google Anthos. Za zdaj te poti še niso ubrali ostali ponudniki oblačnih storitev, predvsem ne Amazon. Zdi pa se, da je to neizbežna pot, ki čaka tudi ostale.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji