Objavljeno: 26.6.2023 07:00 | Teme: digitalna plačila

Mednarodni denarni sklad pripravlja enotno platformo za digitalne valute

Direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva je minuli teden dejala, da razvijajo platformo za digitalne valute centralnih bank (CDBC), ki bo omogočala mednarodne transakcije. Poudarila je, da te digitalne valute ne bi smele biti razdrobljene med državami, temveč mora biti sistem enoten in povezljiv. Potrebna je medsebojna združljivost.

Da bi to dosegli, IMF razvija koncept globalne platforme za CDBC. Prizadevajo si, da bi se centralne banke uskladile o pravnem okvirju za sodelovanje. Če se to ne zgodi, bo praznino, ki bo zevala med posameznimi nacionalnimi CDBC, verjetno zavzela kakšna kriptovaluta, česar si IMF ne želi.

Večina centralnih bank že raziskuje možnosti digitalnih valut, nekatere jih že razvijajo. IMF je naštel kar 114 centralnih bank, ki so v ene izmed faz razvoja digitalnih valut. Če bi te ostale na nivoju držav, bi iz tehnologije iztisnili manj, kot je možno. Trenutno namreč samo prenos kapitala stane 44 milijard dolarjev letno. Digitalne valute bi to lahko občutno zmanjšale.

Evropska centralna banka je digitalni evro že napovedala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji