Objavljeno: 9.8.2018 09:00

Magic Leap One v končni podobi

Podjetje Magic Leap, startup s pokroviteljstvom družbe Google, katerega vrednost so ocenili na 4,5 milijarde dolarjev še preden je naredil prvi izdelek, je končno uradno predstavilo očala za nadgrajeno resničnost (AR) Magic Leap One. S ceno 2.295 dolarjev zagotovo ne gre za izdelek namenjen širokemu krogu potrošnikov, bo pa za zdaj zanimiv za razvijalce in nekatere specifične namene rabe.

Ko so v jasnost pred časom pricurljali prvi reklamni posnetki tega, kar naj bi Magic Leap zmogel, je bilo videti kot pravcati čudež. Nekaj, kar naj bi spremenilo tok računalniške industrije in ustoličilo nadgrajeno resničnost kot prihodnost v uporabniški izkušnji računalniških naprav. Navdušenje se je stopnjevalo, čeprav je izdelek zamujal vse napovedane roke.

Zdaj, ko je predstavljen, pa se zdi, da prvi izdelek Magic Leap One teh pričakovanj vendarle ne izpolnjuje. 

Magic Leap One je pravzaprav komplet očal Lightware in mini računalnika Lightpack, ki ga zataknemo za pas. Za primerjavo – Microsoft Hololens ima vse to v čeladi s prikazovalnikom, a je zato ta večja in težja. Računalnik kompleta Magic Leap je zasnovan na osnovi procesorja Nvidia Parker s šestimi jedri, grafike Nvidia Pascal, premore 8 GB RAM, 128 GB lokalne shrambe Flash in akumulator, ki zagotavlja do tri ure neprekinjene rabe. Podprti so vmesniki bluetooth, Wi-Fi in USB-C.

Očala so sicer spretno oblikovana, a s poudarjenim »vesoljskim« videzom, ki v ničemer ne skrivajo, kaj uporabnik pravzaprav nosi obrazu. Pričakujemo lahko, da jih uporabniki na cesti ne bodo prav množično nosili....

Celoto poganja namensko razvit operacijski sistem (LuminOS), optimiziran za povečano resničnost, ki vsebuje tudi gradnike za strojno učenje in druge sodobne tehnologije s področja 3D. Magic Leap je razvil tudi lasten spletni brskalnik Helio, video predvajalnik Screens in celo program za družabna omrežja. O kvaliteti programov lahko za zdaj rečemo le, da so nekako osnovni. Magic Leap bo imel tudi svojo trgovino programov, kjer pa je za zdaj razumljivo še zelo malo vsebin.

Pri očalih za nadgrajeno resničnost je seveda ključnega pomena kakovost prikaza in vidno polje, ki ga ponuja naprava. Tu Magic Leap One spet nekoliko razočara, saj ni nič kaj pretirano boljši od Microsoftovih Hololensov, kljub temu, da so reklame doslej obljubljale več. Slika pred uporabnikovi očmi ima razmerje 4:3 in zorni kot 40 stopinj v horizontali ter 30 stopinj v vertikali, kar je seveda razmeroma malo. Prikazani navidezni predmeti so zaradi tega omejeni le na delček vidnega polja, kar se še kako pozna pri pogledu na navidezne predmete od blizu, ko so ti pač večji od zornega kota.

Ker gre za izdelek, ki si ga nadenemo, je teža še kako pomembna. Očala Lighware tehtajo 325 gramov, računalnik Lightpack pa 415 gramov. Omeniti velja, da so v kompletu tudi brezžični krmilniki, ki omogočajo premikanje v prostoru (6DOF), podobni kot jih imata tudi Oculus Go in Samsung Gear VR. Zanimivo je, da imajo očala vgrajeno tudi tipalo za spremljanje premikanja oči uporabnika, kar je lahko zelo zanimiv način krmiljenja naprave, a je ta za zdaj uporabljen le občasno.

Uradna predstavitev je sama po sebi nekakšna posebnost. Izdelek bo sprva na voljo predvsem v ZDA in nekoliko kasneje še v nekaterih izbranih državah. Pa še to za zdaj v ZDA samo v šestih mestih: Chicago, Los Angeles, Miami, New York, San Francisco in Seattle. To daje vtis, da je izdelek pravzaprav šele preizkusna platforma za izbrane razvijalce, podobno kot je Microsoftov Hololens, ki ga lahko kupijo le izbrani razvijalci za ceno 3.000 dolarjev.

Naslednja posebnost je način, kako se je Magic Leap lotil prodaje izdelka. To bo počel prek podjetja LiftOff, ki bo vsakemu kupcu očala pripeljalo na dom in poskrbelo, da bodo ta pravilno nastavljena za optimalno uporabniško izkušnjo. Očitno se želijo s tem zavarovati pred slabo reklamo zaradi potencialnih težav pri (zapleteni) nastavitvi sistema.

Magic Leap One ima tudi veliko omejitev – prikazovalnika AR ne moremo uporabljati v kombinaciji z očali za vid. Kdor nima dobrega vida, bo moral dokupiti posebne leče, ki jih ponuja Maguic Leap. To pa ni edini dodatek, ki bo na voljo za Magic leap One, kar pomeni, da utegne biti končna cena za uporabnike tudi občutno višja od zgoraj navedene.

Če povzamemo prve vtise ljudi, ki so očala že preizkusili, sodi izdelek nekako v povprečje – očala so majhen napredek v primerjavi z Microsoftovimi Hololensi, a daleč od obljub Magic Leapa, ko je še ta nabiral denar vlagateljev. Gre za dober prvi izdelek nekega podjetja, ki pa bo rabil še leta, da pride do stopnje splošne uporabnosti. Priporočamo ogled posnetkov prve izkušnje s strani nekaterih medijev, ki so dobili dostop do prvih primerkov Magic Leap One.

U2XQHLSuETs

TfzlU7nW23Y

K5246156rcQ

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji