Objavljeno: 13.7.2015 11:10

Letos že čez milijardo naročnin LTE

Letos naj bi število naročnin na LTE na svetovnih trgih že preseglo milijardo, vsaj tako pravijo pri podjetju ABI Research, kjer se ukvarjajo s tržnimi raziskavami. K prodoru naj bi pripomogli predvsem vse cenejši telefoni z vgrajeno povezavo LTE ter vse hitrejše širjenje LTE tehnologije na velikih trgih, denimo na Kitajskem. Operaterji imajo s tem seveda kar nekaj dela, veliko pasovne širine naj bi zasedale predvsem video vsebine, v omrežja tako dodajajo vse več manjših celic. Te naj bi dodatno pokrile najbolj zahtevna območja.

Do leta 2020 naj bi bil LTE glavni v Evropi in ZDA, svetovno pa naj bi primat še vedno držala omrežja prejšnje generacije. Takrat se naj bi že zagnala prva omrežja prihajajoče generacije, torej 5G, seveda se bodo sprva pojavila na japonskem in v Južni Koreji.

Pri nas je LTE sedaj že zelo razširjen, pri SiMobilu so pred kratkim celo predstavili storitev VoLTE, torej govor preko podatkovne povezave LTE (Voice over LTE). Trenutno telefoni pri vzpostavitvi navadnega klica še vedno preklopijo v način 3G, v prihodnje (do konca leta) pa naj bi večina zmogljivejših modelov ostala ves čas na LTE. S tem se bo dvignila kakovost zvoka, znižala se naj bi poraba energije na telefonih, pri operaterju pa bodo lahko omogočili več klicev preko ene bazne postaje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji