Objavljeno: 15.11.2019

Letalniki bodo kmalu javno sledljivi

Kitajski DJI, največji izdelovalec letalnikov (dronov) na svetu, je predstavil sistem, ki omogoča, da lahko vsak s pametnim telefonom in ustrezno aplikacijo sledi letalnikom v bližini.

Letalniki so lani na britanskem letališču Gatwick povzročili pravi kaos, saj so za nekaj dni popolnoma onemogočili letalski promet. Oblasti krivca nikakor niso mogle ujeti, saj se je letalnik (ali več njih) vedno prehitro skril, ravno tako nikoli niso našli pilota. Oblasti so na letališče na koncu pripeljale vojaške motilce letalnikov, ki so (kot kaže) uspeli odgnati zlonamerneže. Letališče (in druga britanska letališča) je nato kupilo profesionalne motilce letalnikov in zato odštelo milijone funtov. Če bi letalniki imeli vgrajene ustrezne oddajnike lokacije, kot jih sedaj predlaga DJI, bi bilo verjetno vse veliko lažje.

DJIjeva programska oprema, ki bi jo proizvajalec lahko namestil tudi na svoje nekaj let stare letalnike, je narejena tako, da prek protokola Wi-Fi Aware oddaja lokacijo letalnika, njegovo višino, hitrost in smer letenja, pa tudi serijsko številko in natančno lokacijo njegovega pilota. DJI pravi, da se še ni odločil, kdaj bo to programsko opremo dejansko vgradil v svoje letalnike, tudi ni še jasno, ali jo bo vgradil na starejše modele in ali bo taka nadgradnja za uporabnike obvezna. To je odvisno tudi od tega, kakšne zakone bodo v tej smeri sprejele različne države. Ameriške in evropske oblasti se namreč v tej smeri pogovarjajo že nekaj časa.

Ostaja tudi še manjša težava - protokola Wi-Fi Aware ne podpirajo vsi telefoni. Med tiste, ki ga ne, pa seveda sodi Applov iPhone.

Seveda pa se je treba zavedati, da bodo tisti, ki bodo z letalniki zares hoteli nagajati, to še vedno počeli, saj se bo »oddajno« programsko opremo zagotovo dalo »shekati«.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji