Objavljeno: 3.10.2018 12:00

Krmiljenje programov na Androidu z glasom

Google je skoraj dve leti razvijal zanimivo rešitev Voice Access, ki omogoča, da mobilne naprave skoraj v celoti krmilimo zgolj s pomočjo govorjenih ukazov. Čeprav je orodje, ki je pravkar zaključilo beta testiranje, namenjeno v prvi vrsti ljudem s posebnimi potrebami, so možnosti, ki jih ponuja, zanimive tudi za precej širši krog uporabnikov.

Voice Access lahko uporabljamo za vnos besedil v poljubni program za Android, posebnost pa je, da lahko z glasom tudi v celoti krmilimo katerikoli program in celo preklapljamo med njimi. Ko program na izbrani napravi aktiviramo, se bodo v programih ob napisih, tipkah in drugih interaktivnih elementih pojavile številke. Z izgovorjavo ukaza in številke lahko nato preprosto aktiviramo izbrani interaktivni element, na primer »Click 7«.

Poleg krmiljenja z izgovorjavo oštevilčenih ukazov pozna program tudi cel kup koristnih bližnjic, kot so »pojdi nazaj«, »pokaži obvestila« in »pojdi na domačo stran«. Za zdaj seveda vse zgolj v angleškem jeziku, čeprav Google obljublja, da bo Voice Access s časom podpiral tudi številne druge jezike. Glede na to, da je slovenščina že med jeziki, ki jih Google podpira pri razpoznavi govora, si lahko nadejamo, da bo prišel tudi čas za to.

Z govorjenimi ukazi lahko aktiviramo tudi druge koristne nastavitve, kot so vklop in izklop vmesnikov wi-fi, bluetoothom, 3G, nastavitev glasnosti, odpiranje in zapiranje posameznih programov ali preklop med njimi. V večini programov za Android lahko z glasom tipkamo, brišemo, kopiramo črke ali cele besede. Obstaja celo bližnjica za govorno narekovanje posebnih besednih zvez, kot so na primer elektronski naslovi.

Čeprav bo program najbolj koristen tistim, ki imajo težave uporabljati današnji uporabniški vmesnik zaradi različnih omejitev, bo Voice Access prišel prav povsod tam, kjer uporabniki potrebujejo ali želijo krmiljenje telefona in programov brez uporabe rok. Voice Access je že na voljo v trgovini Google Play.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji