Objavljeno: 6.2.2019 05:00

Kriptomenjalnica QuadrigaCX ob 190 milijonov dolarjev, domnevno zaradi smrti ustanovitelja

Svet kriptovalut pretresa nova afera, katere ozadje še ni povsem pojasnjeno, poznamo pa izid za stranke. Kanadska kriptomenjalnica QuadrigaCX več kot 115.000 upnikom dolguje več kot 140 milijonov dolarjev in trdi, da do njih nima dostopa. Razlog je smrt ustanovitelja, ki naj bi edini imel ključe za denarnico, v kateri so bile kriptovalute shranjene. A primer je zavit v kopico skrivnosti.

Ustanovitelj Gerry Cotten naj bi bil umrl 9. decembra lani zaradi komplikacij zaradi Crohnove bolezni. Ta bolezen načeloma ni znana, da bi povzroča smrt pri ljudeh, ki jo imajo diagnosticirano in se ustrezno prehranjujejo, a nesreče se dogajajo. Cotten je umrl v Indiji, trdi njegova žena, ki je predložila tudi na videz povsem verodostojen mrliški list.

Pred sodiščem, ki ureja zahtevek za začetek stečajnega postopka nad kriptomenjalnico, je zatrdila, da je imel Cotten edini ključe do denarnice s kriptovalutami. Shranjene je imel na šifriranem prenosnem računalniku, s katerega niti strokovnjaki niso bili sposobni pridobiti ključa. Zato je za več kot 190 milijonov dolarjev kriptovalut nedostopnih.

Če se je to res zgodilo, gre za hudo površnost, saj je danes enostavno razkosati ključe na več delov, tako da jih za izvajanje transakcij nujno potrebujemo nekaj, ne pa vseh. Še bolj sumljivo je, da so vest o njegovi smrti razkrili šele sedaj, v vmesnem času pa so stranke nakazovale denar na borzo. Zato ni malo ljudi, ki so prepričani, da gre za ukano in da je Cotten v resnici nekje živ in zdrav s 190 milijoni dolarjev.

Ker so verige blokov javne, lahko dogajanje s to denarnico spremljamo. In res, denarnica, ki je domnevno zaklenjena, je včeraj bojda postala nenavadno aktivna. Na redditu lahko najdemo komentarje, v katerih avtorji trdijo, da so identificirali omenjeno denarnico in v njej opazili aktivnost. Ni jasno, ali gre resnično za pravi naslov. Pojavljajo se tudi trditve, da QuadrigaCX sploh nikoli ni imela omenjene v internet nepovezane denarnice (cold wallet) ter da je šlo za velikansko piramidno shemo. Za zdaj je še prezgodaj trditi, kaj je res, a o nečem smo lahko prepričani – kriptovalute niso ravno steber preglednosti in poštenosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji