Objavljeno: 26.4.2018 11:00

Koliko posnetkov je zbrisanih iz Youtuba?

Youtubovo poročilo za zadnje tri mesece lanskega leta kaže, da so na tem video servisu izbrisali kar 8,3 milijona posnetkov, ker »niso ustrezali pravilom«. Veliko večino, kar 6,7 milijona, so najprej označili avtomatizirani algoritmi, nato pa so bili predani uslužbencem/moderatorjem, ki so jih še enkrat preverili in izbrisali.

Zato je bilo kar 76% tako izbrisanih posnetkov takih, ki jih ni videl nihče, razen algoritma in moderatorja. Podjetje ima shranjene »odtise« teh posnetkov, tako da jih ni mogoče ponovno naložiti.

Podjetje je prejelo tudi 9,3 priporočil za brisanje, ki so jih oddali sami uporabniki (posamezen posnetek je lahko označen večkrat), največkrat pa so jih motili seksualna vsebina, goljufivi posnetki in nasilje.

Pri Youtubu občasno vseeno tudi kaj zgrešijo - lani potrebovali kar nekaj časa, da so izbrisali posnetke, ki jih je v Veliki Britaniji naložilo prepovedano neonacistično združenje National Action. Podjetje tudi ne poroča, kako učinkoviti so pri nadzoru posebnega dela Youtuba, namenjenega otrokom, Youtube Kids.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji