Objavljeno: 20.12.2015 01:00

Ko navidezna resničnost postane rekreacija

Področje navidezne resničnosti je eno najbolj vročih na področju razvoja novih zamisli. Razvijalci kar tekmujejo pri iskanju novih načinov rabe, zadnja domislica pa združuje prikazovalnike navidezne resničnosti z igrami in s športnimi pripomočki, kot sta sobno kolo in tekalni trak.

Startup VirZoom si že lep čas prizadeva združiti sobno kolo z navideznim okoljem. Sprva so skušali razviti tipala, ki bi jih uporabili z običajnimi sobnimi kolesi ali trenažerji, s časom pa so zamisel opustili in razvili povsem svoje kolo VirZoom, ki ga ponujajo v prednaročilu za 250 dolarjev. Kolo je opremljeno s posebnimi tipali, ki poleg poganjanja pedalov beležijo tudi nagibanje, krmilo pa je opremljeno z dodatnimi tipkami, podobno kot pri igralnih palicah.

Če kolo uporabimo v kombinaciji z eno od podprtih VR čelad (Oculus Rift, Sony PlayStation VR in najbrž tudi HTC Vive) lahko igramo posebej razvite igre, ki upoštevajo vrtenje pedalov, nagibanje telesa in pritiskanje na tipke, vse z 360-stopinjskim razgledom prizorišča. Poleg kolesarskih dirk se lahko spremenimo v tekača, jahača dirkalnega konja ali voznika avtomobila. Avtorji so spreva spravili skupaj pet različnih iger, načrtujejo pa že nove naslove, ki združujejo fitness in arkadne igre.

Podoben cilj ima podjetje Virtuix, ki na pospeševalniku Kickstarter promovira posebno tekalno površino Omni. Uporabnik se v Omni dobesedno pripasa, prek patentirane površine pa se lahko premika, hodi ali teče v vse smeri. Premikanje je nato tipično v igrah, spremenjeno v dejansko premikanje avatarja v navideznem svetu.

Avtorji trdijo, da so bodo poskrbeli za združljivost z različnimi prikazovalniki (na prvem mestu z Oculus Riftom), predvsem pa z najbolj privlačnimi igrami, kot so Battlefield 4, Call Of Duty in Skyrim. Z uporabo tekalne naprave Omni bo uporabnik imel občutek, da je dejansko postal del igre, obenem pa skrbel za rekreacijo. Omni stane v prednaročili 699 dolarjev.

7KpE5O6Q6ss

iUkjaNQlZO8

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji