Objavljeno: 3.7.2019 13:00

Kitajski mejni policisti na telefone nameščajo aplikacijo, ki prečeše celotno vsebino

Guardian poroča o mednarodni preiskavi, v kateri so sodelovali s Süddeutsche Zeitung in New York Times in v kateri so ugotovili, da kitajski mejni policisti na meji s Kirgizijo (v provinci Xinjiang) vsem, ki prečkajo mejo, v celoti prečešejo vsebino pametnih telefonov.

Vsi vstopniki v državo (tudi turisti) morajo svoje telefone odkleniti in jih predati mejnim policistom, čez približno eno uro pa jih dobijo nazaj. Uradno ni znano, kaj v tem času uradniki s telefoni počnejo, vendar je bilo ugotovljeno, da iPhone priklopijo na bralnik, na telefone z Androidom pa namestijo posebno aplikacijo.

Raziskovalci so s pomočjo strokovnjakov iz Ruhr-University Bochum in nemškega varnostnega podjetja Cure53 ugotovili, da aplikacija s približnim imenom »čebele nabirajo med« vse podatke, ki jih zbere (elektronsko pošto, stike, SMSe in podatke o samem telefonu) pošlje na strežnike obmejne policije. Enako kot to stori strojni bralnik, ki je uporabljen za telefone iPhone. Aplikacijo uradniki največkrat zbrišejo, občasno pa na to očitno pozabijo.

To je še korak (ali dva) dlje od ameriškega postopka za pridobitev vstopne vize, ki zahteva, da vstopniki ameriškim oblastem sporočijo svoja uporabniška imena (ne pa tudi gesla) za javna družbena omrežja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji