Objavljeno: 5.7.2017 05:00

Kitajska začela boj proti VPN-jem

Kitajska je v začetku leta formalno prepovedala uporabo neregistriranih navideznih zasebnih omrežij (VPN), s katerimi je bilo dolgo vrsto let mogoče obiti veliki kitajski požarni zid in neovirano brskati po internetu. Toda omejitev, ki je ostajala bolj kot ne na papirju, je zaživela šele te dni. Kitajska je aktivno začela zapirati VPN-je.

Eden izmed najpopularnejših ponudnikov VPN na Kitajskem GreenVPN je svojim strankam že poslal obvestilo, da jim od 1. julija ne more več zagotavljati storitev, zato jim vrnil denar. Ob tem so dodali, da je to posledica ukaza z višjih inštanc, niso pa pojasnili, kaj točno in kdo jim je ukazal. Težave imajo tudi uporabni konkurenčnega SuperVPN, ki prav tako niso mogli dostopiti do interneta.

Tovrstni ukrepi so zelo verjetno povezani z 19. nacionalnim kongresom komunistične partije, ki bo potekal jeseni. Na njem bodo volili novo vodstvo stranke in članih pomembnih odborov. Vsakokrat pred podobnimi dogodki Kitajska okrepi nadzor nad internetom, da bi preprečila širjenje negativnih novic in omejila razpravo.

VPN-ji so na Kitajskem edini način za dostop do zahodnih storitev, kot so Twitter, Facebook, The New York Times in druge. Uporabljajo jih tuja podjetja, ki z najnovejšo blokado ne bodo imela težav, ker imajo posebno dovoljenje in uporabljajo uradne registrirane VPN-je, oblasti, ki prav tako neovirano dostopajo do interneta, in tehnološko vešče prebivalstvo, zoper katero je uperjen zadnji ukrep. Na Kitajskem sicer ni tako zelo presenetljivo, da VPN-ji redno ugašajo.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji