Objavljeno: 9.7.2018 06:00

Kitajska ima svoj procesor x86

Kitajsko podjetje Hygon je začelo z dobavo svojega prvega procesorja združljivega z arhitekturo x86, ki nosi kodno ime Dryhana. Gre za izdelek, ki je nastal na osnovi licencirane arhitekture Zen, razvite pri družbi AMD. Po dolgih letih je to prvi novi neodvisni ponudnik procesorjev x86, ki se podaja na to pot, kjer kraljujejo Intel, AMD in v manjši meri pa še VIA Technologies.

AMD je moral biti zelo pozoren, kaj je ponudil kitajskemu podjetju, saj v ZDA izvoz določenih tehnologij kitajskim podjetjem ni dovoljen. AMD trdi, da podjetju Hygon niso prodali končnega dizajna procesorja, temveč samo ključne arhitekturne licence za intelektualne pravice povezane z arhitekturo Zen. Kitajski inženirji pa so imeli proste roke, kako to implementirati v končnem izdelku.

Kljub temu poznavalci navajajo, da je Dryhana skoraj identičen AMDjevim procesorjem EPYC - razvijalci jedra za Linux trdijo, da so podporo za novi procesor naredili skoraj brez spreminjanja kode.

Resnici na ljubo je podjetje Hygon (Chengdu Haiguang Integrated Circuit Design Co.) v manjšinski lasti (30%) družbe AMD, intelektualno lastnino družbe AMD pa na Kitajskem upravlja družba HMC, ki je v 51% lasti družbe AMD. Drugi partner v celotni zgodbi je kitajsko podjetje Tianjin Haiguang Holdings. Na ta način so se izognili administrativnim oviram v obeh državah (ZDA in Kitajski), AMD pa je kot kaže zadržal ključen nadzor nad tehnologijo Zen.

Novi procesor Dryhana bo namenjen predvsem strežniškim izdelkom za kitajski trg, kamor je od leta 2015 denimo prepovedano izvažati procesorje Intel Xeon. Zanimivo bo spremljati, kako bo prenos tovrstne tehnologije vplival na dogajanje na drugih trgih, če se bodo apetiti kitajskih družb na tem področju povečali.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji