Objavljeno: 2.4.2019

Kitajska bo otrokom omejila dostop do aplikacij za kratke videe

Kitajsko zahodnjaki navadno vidimo kot nekakšen Divji Zahod, zato bo morda presenetila novica, da tamkajšnja mladina po novem ne bo smela v nedogled uporabljati aplikacij za izredno priljubljene kratke videe.

Od junija naprej bodo vse take aplikacije morale imeti vgrajen t.i. »način za mlade«, ki bo v večernih urah (od 22h do 6h zjutraj) mladim uporabnikom prenehal delovati, pa tudi sicer jim ne bo dovoljeval sebe predvajati v živo (»streaming«) in nalagati denarja v sistem.

Aplikacije za kratke videe so na Kitajskem izredno priljubljene in jih uporablja okoli 600 milijonov ljudi. Ena izmed najbolj priljubljenih je TikTok (na Kitajskem znana kot DouYin), v lasti trenutno najbolj vrednega zagonskega podjetja na svetu, Bytedance Ltd. Podjetje je po oceni Bloomberga vredno kar 75 milijard dolarjev, od tega njegovemu ustanovitelju, 35-letnemu programerju Zhang Yiming pripade okoli 13 milijard. Ta številka ga naredi za devetega najbogatejšega Kitajca in 98. najbogatejšega zemljana.  Podjetje ima kar milijardo aktivnih uporabnikov mesečno, ki so razporejeni preko osem lastnih aplikacij.

Za pričakovati je, da bodo avtorji tovrstnih aplikacij zaradi omejitve ob precejšen del oglasnega zaslužka.

 

Bloomberg

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji