Objavljeno: 1.11.2019 11:00

Kitajci zagnali omrežje 5G

Po večmesečnem poizkusnem delovanju so danes Kitajskem vsi trije veliki operaterji začeli ponujati omrežje 5G.

Sodeč po predprodaji, ko so do oktobra prodali že več kot 10 milijonov naročnin, bo novost šla za med. K temu so zagotovo pripomogle tudi zmerne cene, saj bo najcenejši paket s 30 GB prenosa podatkov in 500 minut pogovorov stal (preračunanih) 16 evrov. Dražji paketi bodo imeli več prenosa podatkov in višje hitrosti, ki bodo segale do 1 Gb/s.

Z omrežjem 5G seveda niso mogli pokriti celotne države, ki je ogromna. So se pa operaterji (China Mobile ima svoje omrežje, China Unicom in China Telecom pa skupnega) pohvalili, da so prisotni v več kot 50 kitajskih mestih. Do konca leta bodo pokritost še širili, in sicer kanijo postaviti 140.000 baznih postaj. Pri tem bodo uporabljali frekvenčne pasove pod 6 GHz, ki sicer nudijo nižjo prepustnost od višjih, a ponujajo daljši domet.

Kitajska je zagon omrežja 5G načrtovala  za leto 2020, a so nekoliko pospešili časovnico in ga postavili že sedaj. Pričakujejo, da bodo imeli prihodnje leto že 110 milijonov uporabnikov 5G, kar predstavlja 7 odstotkov vseh uporabnikov. V Južni Koreji, ki prav tako širi omrežje 5G, ta delež znaša 3 odstotke. V ZDA in Evropi omrežij 5G še ni, z izjemo Velike Britanije. Nekateri telefoni pa novi standard že podpirajo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji