Objavljeno: 28.11.2022 11:16 | Teme: politika, twitter, družabna omrežja

Kitajci so poplavili Twitter

Na Kitajskem se odvijajo protesti zoper oblast (oz./in protikovidne ukrepe), ob tem pa se je zbudilo vrsta računov na Twitterju, ki želijo preglasiti sporočila, povezana s protesti. Ob tem je dodatna težava dejstvo, da je Elon Musk odpustil večino zaposlenih, odgovornih za preprečevanje tovrstnih zlorab.

Protesti na kitajskem so sicer zelo resni, saj je vladajoča komunistična partija v preteklosti že večkrat pokazala, da nima zadržkov pri uporabi surove sile. Ob tem imajo tudi močan tehnološki ustroj, ki na različne načine preprečuje širjenje informacij. Tako se je v zadnjih dneh prebudilo veliko računov na Twitterju, ki so sicer že dlje časa (več mesecev in celo let) neaktivni. Ti računi so začeli z množičnimi objavami različnih povezav, kjer omenjajo imena določenih kitajskih mest v povezavi z (na primer) prostitucijo. S tem preglasijo legitimna sporočila o demonstracijah, ki se odvijajo v teh mestih.

Na Twitterju so leta 2020 prepoznali in odstranili preko 20.000 računov, povezanih s kitajsko propagando, a to naj bi bilo le kaplja v morje. Elon Musk je sicer močno vpleten v kitajsko gospodarstvo - Tesla polovico svojih vozil izdela v Shanghaju, kjer imajo tudi velike davčne olajšave in seveda tudi veliko lokalnih dobaviteljev. Vprašanje torej, če mu je sploh v interesu preprečevanje tovrstnih propagandnih zlorab.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji