Objavljeno: 3.9.2019 14:00

Kdo najhitreje nadgrajuje telefone z Androidom?

Počasne nadgradnje operacijskega sistema so rak rana Androidnega sistema, kljub temu, da se Google resno trudi, da bi temu ne bilo tako.

Že eno leto je tega, kar je Google predstavil Android 9 in vendar je androidnih uporabnikov, ki na našo spletno stran pridejo z devetko, le 61%. Na drugem mestu je Android 8 (20%), med obiskovalci pa je kar nekaj takih, ki uporabljajo celo Android 5. Uporaba tako starih operacijskih sistemov je seveda sporna s strani varnosti, saj so tako (ne)opremljeni uporabniki gotovo občutljivi na marsikatero hekersko ukano, ki je bila v zadnjih letih zakrpana.

Razlog za tako stanje je seveda v počasnih nadgradnjah Androida, ki so v celoti v rokah proizvajalcev telefonov (in včasih operaterjev). Proizvajalci (razumljivo) veliko več energije vložijo v razvoj novih telefonov, kot v nadgradnjo starih, saj jim slednje ne prinaša prav nobenih finančnih prihodkov.

Po raziskavi podjetja Counterpoint je podjetje, ki se najbolj trudi z nadgradnjami, Nokia, oz. HMD Global, ki ima v lasti licenco za prodajo telefonov z blagovno znamko Nokia (in jih izdeluje tajvanski Foxconn). V raziskavi, ki je zajela vse telefone (z očitno izjemo Googlovih lastnih modelov Pixel, ki imajo vedno najnovejši Android), ki so bili prodani od tretjega četrtletja 2018 do danes, so ugotovili, da danes kar 96% telefonov Nokia teče na Androidu 9. Resnici na ljubo je treba povedati, da je Nokia v resnici zelo majhen proizvajalec, z malo različnimi modeli telefonov. Vendar tudi podjetje, ki je na drugem mestu, Samsung, ne zaostaja zelo. Največji proizvajalec telefonov na svetu ima v tem zajetju 89% Androida 9, na tretjem mestu pa je Xiaomi z 84%, na četrtem pa Huawei z 82%.

 

Zanimiv je tudi grafikon, ki kaže, kako hitro so podjetja dosegla današnjo »pokritost« z Android 9. Le Nokia je že takoj po predstavitvi imela model z Android 9 (kar je seveda stvar časovne uskladitve predstavitve novega modela s predstavitvijo Android 9), prve resne nadgradnje pa je zaznati okoli petega meseca po splavitvi novega Androida.

Mimogrede, najnovejši Android 10 (do nedavnega znan kot Android Q) naj bi se na Googlovih telefonih Pixel pojavil – danes. Nadgradnje ključnih telefonov znanih blagovnih znamk je torej za pričakovati nekje spomladi 2020, medtem ko bodo novi vrhunski telefoni Android 10 najverjetneje že imeli prednaložen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

jernejkrum | 11.9.2019 | 12:29

Jaz imam recimo Mi A2, ki je Android One program. Tudi pri meni se dogaja da so posodobitve z zamikom, trenutno imam raven popravkov 5.avgust, kdaj pa recimo pride Android 10 ? Verjetno ga letos še ne bo če sploh bo

Matjaž Klančar | 11.9.2019 | 12:30

Vprašanje, da. No, vsaj varnostni popravki so redni.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji