Oglasno sporočilo
Objavljeno: 31.1.2020 10:40

Kako internet stvari (IoT) pomaga pri digitalizaciji MSP in v Industriji 4.0?

Mnogi so mnenja, da predstavlja mobilna aplikacija na njihovem mobilnem telefonu, ki kaže trenutno stanje delovanja strojev in opreme v proizvodnji, sam vrh Industrije 4.0 ter da so s tem na poti k »pametni tovarni«. A že samo vprašanje, kakšni so učinki uporabe te aplikacije po enem letu, nas najpogosteje pusti brez odgovora.

Tomaž Vidonja, direktor trženja in razvoja kupcev, Eurocon d.o.o.

Če nimate povezanih strojev, opreme in robotov ali celo izdelkov, boste odločitve sprejemali »čez palec«

Kljub statistiki, ki pravi, da je že okoli polovica strojev in opreme v proizvodnji povezanih z namenom zbiranja podatkov, praksa kaže, da temu še zdaleč ni tako. Pretežni delež obstoječe in še posebej starejše opreme in strojev v proizvodnih obratih ni povezan. To predstavlja težavo povsod tam, kjer si želijo več in boljšega načrtovanja proizvodnje, manj odstopanj in načrtov, manj nepotrebnih zastojev ter višjo kakovost izdelkov. Tudi, če podjetje uporablja ERP sistem in ta nima na voljo v vsakem trenutku zanesljivih in točnih podatkov o stanju v proizvodnji, bodo statistike in napovedi v najboljšem primeru zgolj dober približek dejanskega stanja.

Kaj imajo vaše stranke od MES (Manufacturing Execution System) in IoT?

Mnoga podjetja o vpeljavi sistema za načrtovanje in vodenje proizvodnje šele razmišljajo, a tudi tista, ki so ga že vpeljala, pogosto ostajajo na nivoju integracije procesov med IT (informatiko) ter OT (operativo – avtomatizacijo). Po drugi strani pa stranke pričakujejo, da bodo svoje naročilo dobile natanko ob določenem času in tudi vedele, kakšno je stanje izdelave in dobave 18.–20. marec 2020 | Portorož, Slovenija OGLASNO SPOROČILO njihovega izdelka. Zato je potrebno naročila vezati na podatke in informacije iz proizvodnega procesa. Z MES, ki uporablja IoT senzorje za neprestano spremljanje stanja (stroji, izdelek, zaloge, material, orodja, operater), je mogoče ne samo natančno načrtovati izdelavo in dobavo, ampak tudi upravljati s spremembami, odstopanji ter napovedovati nove scenarije. Zato je MES tudi osnovna platforma za postopno vpeljavo digitalnih dvojčkov in hkrati ključen sistem za spremljanje in obveščanje o stanju izdelkov in proizvodnje.

Naročil, dobavnic, računov ter nalogov v papirnati obliki več ne potrebujete

Morda veste, koliko časa se zgubi za nepotrebno komunikacijo ter iskanje različnih dokumentov v podjetju in tudi izven njega? Precej več, kot si lahko mislite in preveč, da bi si to lahko dovolili dan danes, ko štejejo odzivnost, kakovost ter učinkovitost. Ne čudi zato, da je eden izmed najpogostejših projektov digitalizacije v malih in srednjih proizvodnih podjetjih vezan prav na brezpapirno poslovanje. Samo pri znižanju stroškov so prihranki lahko do 25% pa tudi do 15% manj dokumentov se izgubi.

Če želite izvedeti več, se nam pridružite na 10. Living bits and things, vodilnem dogodku s področja uporabe digitalnih tehnologij in digitalizacije v regiji osrednje in vzhodne Evrope. Ob prijavi uporabite kodo LBT2020-MON in prihranite 10%.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji