Objavljeno: 4.7.2015 05:00

Kaj pomaga PayPal, če vlada uvede kapitalske kontrole

Stroge kapitalske kontrole, s katerimi želijo preprečiti potop grških bank in s tem obdržati Grčijo v evroobmočju, so v Grčiji okrnile tudi delovanje spletnih plačilnih sistemov. PayPal, Amazon, iTunes? Pozabite, če ste Grk.

Banke so bile v Grčiji cel teden zaprte, na bankomatih pa je bilo z grških računov moč dvigniti največ 60 evrov dnevno, prepovedana so bila tudi nakazila v tujino. Vse to so uvedli zato, da so zajezili odtekanje kapitala v tujino, zaradi česar bi grške banke lahko postale nesolventne. Tudi plačevanje z grškimi kreditnimi karticami ni mogoče, ker obstaja dvom v izpolnitev obveznosti ob zapadlosti.

Ločiti je treba dva različna problema, ki imata sicer skupen vzrok. Država Grčija na mednarodnem trgu tako ali tako že dlje časa ne more dobiti svežih posojil, v torek pa so si odrezali še dostop do posebnih posojil prek evropskih mehanizmov, ker Mednarodnemu denarnemu skladu niso pravočasno vrnili zapadlega obroka. Grške banke pa pri življenju ohranja program ELA, s katerim Evropska centralna banka vskoči kot zadnji posojilodajalec v sili in bankam zagotavlja likvidnost, da izplačujejo obveznosti do komitentov. Na trgu si namreč grške banke ne morejo izposojati denarja, ker jih ta obravnava kot preveč tvegane.

In s tem pridemo do spletnih plačilnih sistemov, ki se (razen eksotičnega bitcoina) še vedno naslanjajo na komercialne banke. Ko imajo probleme te, imajo probleme tudi spletni plačilni sistemi.

Iz PayPala so sporočili, da zaradi kapitalskih kontrol trenutno z grških kartic ni mogoče nalagati sredstev na račune. To pomeni, da Grki ne morejo uporabljati PayPala (razen če imajo dobroimetje na računu od preteklih prodaj) in seveda obratno, da v Grčijo ne morete ničesar prodati s plačilom prek PayPala. Tudi iTunes in Amazon imata podobne težave, pri čemer podjetja poudarjajo, da gre za posledico kapitalskih kontrol, na katero ne morejo vplivati. Pri vseh storitvah je namreč ključno, da je mogoče uporabnikovo plačilno kartico bremeniti v dobro tujega računa – tega pa trenutno ne morejo početi.

Taki izredni dogodki razkrijejo krhkost plačilnega sistema in spletnih plačil, ki sicer delujejo zelo sofisticirano in moderno, a se v svojem jedru še vedno naslanjajo na banke in procesne centre.

Edini, ki se temu lahko povsem izogne, je bitcoin, o čemer smo že pisali. A spet – za nakup bitcoinov, če jih še nimate, morate na borzo spraviti evre. Vse borze so izven Grčije, zato to sploh ni tako enostavno, kot se sliši. Da, obstajajo bitcoinski bankomati. Ti so redki, dragi (provizija!) in imajo omejeno zalogo bitcoinov.

Kakorkoli obrnemo, trenutno iz Grčije ni mogoče enostavno odnesti denarja. In vsa tehnologija nam pri tem nič ne pomaga, ker problem ni tehnološke, temveč pravne narave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji