Objavljeno: 2.3.1999

Jini

Sun je konec januarja uradno predstavil omrežno tehnologijo Jini, ki bo omogočila precej lažjo priključitev najrazličnejših naprav v računalniška omrežja in medsebojno izmenjavo podatkov. S tehnologijo Jini naj bi med sabo preprosto priključili naprave ne glede na to, kateri operacijski sistem ali strojno zasnovo uporabljajo. Jini bo za uporabnika neviden, priključitev naprav pa preprosta, saj ne bo treba skrbeti za gonilnike ali združljivost s posameznim operacijskim sistemom. Za to bo skrbela že koda v sami napravi.

Sun pričakuje, da bo tehnologija Jini zanimiva tako za proizvajalce računalniške opreme, pri kateri bodo Jini uporabljali za priključitev računalnikov, žepnih računalnikov, tiskalnikov, diskov in drugih zunanjih naprav, kot tudi za proizvajalce drugih elektronskih naprav, kot so telefoni, avdiofilske naprave, videorekorderji, digitalni fotoaparati in celo elektronsko krmiljeni pomivalni stroji ter mikrovalovne pečice. Vse naprave bodo znale medsebojno komunicirati in souporabljati skupna sredstva, recimo pomnilniške enote.

Jini je že ob predstavitvi podprlo čez 37 podjetij, med njimi tudi največji svetovni proizvajalci, kot so Epson, IBM, Novell, Philips, Quantum, Seagate, Sony in Xerox. Sun izvorno kodo Jini ponuja na spletnem naslovu http://java.sun.com/products/jini, njena uporaba pa je brezplačna za razvojne in nekomercialne namene. Proizvajalci naprav s tehnologijo Jini bodo morali za vsako napravo Sunu odšteti 10 ameriških centov ali 250.000 dolarjev na leto ne glede na število izdelkov. Poleg tega bo vsaka naprava morala imeti logotip Jini, ki ga predstavlja Aladinova svetilka z oblačkom, podobno kot pri logotipu za Sunovo javo. Kljub temu da je razvoj osnovne kode že končan, Sunovi predstavniki pričakujejo prve z Jini združljive naprave šele konec leta.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji