Objavljeno: 7.3.2019 09:00

Jedro Linux 5.0 je že na voljo

Tri leta po izidu štirice smo dočakali izid nove velike različice jedra Linux Kernel 5.0. Kljub novi vodilni številki gre zgolj za stopnjevano nadaljevanje štirice, saj avtorji številčenje ne uporabljajo nujno za dodajanje novih funkcionalnosti. S tem povedano, Linus Torvalds namiguje na pomembne spremembe, ki jih bomo videli odslej naprej.

Linux Kernel 5.0 je dobil za podporo tehnologijo AMD FreeSync in grafiko VRR (variable refresh rate), v celoti pa to prinaša izboljšano grafično zmogljivost. Toda za zdaj s pomembno omejitvijo, saj implementacija te tehnologije za zdaj ne podpira programskega vmesnika Vulkan API, ki ga uporabljajo najnovejše igre.

Za širšo uporabo Linuxa je pomembna novost podpora za algoritem za šifriranje Adiantum, plod razvoja družbe Google, ki je namenjen napravam z nizko porabo energije. To pride še posebej prav tam, kjer naprave nimajo strojne podpore za šifriranje, programsko šifriranje pa jemlje precej procesne moči in prispeva k večji porabi energije. Zlasti naprave IoT bodo odslej lahko računale na večjo varnost ob manjši porabi sredstev.

Linux Kernel 5.0 prinaša tudi dolgo pričakovane spremembe za odpravo ranljivosti v procesorjih, znane pod imenom Spectre. Dosedanji začasni popravki (jedro 4.20) so v nekaterih primerih procesorjev pomenili skoraj 50% manjšo zmogljivost, kar pa je bilo nujno, da bi ohranili varnost. Jedro 5.0 to zdaj popravlja s precej manjšim pribitkom. Prvi testi s procesorjem Core i9-7980XE so pokazali okoli 13% manjšo zmogljivost, pri AMD Ryzen 7 2700X je to 14%, v primeru procesorja Intel Core i7-8086K pa 17%. Bolje, a še vedno opazno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji