Objavljeno: 18.9.2018 14:00

Je nevtralnost interneta res le črka na papirju?

A1 je danes predstavil ponudbo A1 GO!, v sklopu katere po lastnih besedah ponujajo »samo tiste storitve, ki jih uporabniki najpogosteje uporabljajo«.

Pregled paketov pokaže, da pri petih cenovno različnih paketih uporabnik v vsakem paketu dobi brezplačen (t.i. nični dostop) do specifičnih storitev – v prvem sta to Facebook Messenger, Viber in WhatsApp, v najdražjem HBO Go, Netflix, A1 Now, Mobia TV, Deezer, Apple Music, Facebook Messenger, WhatsApp, Viber, Facebook, Instagram in Snapchat. Preprosto povedano – uporaba omenjenih storitev teče mimo zakupljenih količin podatkov.

V čem je težava? Trenutni zakon o elektronskih komunikacijah v svojem 203. členu opozarja, da lahko mobilni operater promet posamezne aplikacije in storitve prilagaja le v primeru, da gre za nujen tehničen ukrep, za nujen varnostni ukrep oziroma za ukrep, s katerim omejuje nezaželeno komunikacijo. Hitro lahko ugotovimo, da ničelni dostop do Facebooka in Whatsappa ne spada v nobeno od zgornjih kategorij.

Poteza je že vzbudila burne odzive v javnosti, agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS), ki je v Sloveniji zadolžena za nadzor nad zakonom o elektronskih komunikacijah, pa je v tej smeri že prejela nekaj prijav kršitve.

Spomnimo – razvodenela evropska zakonodaja tega področja, ki so jo tudi nekateri slovenski evropski poslanci podprli leta 2015 in ki se je nato v podobno vodeni obliki znašla tudi v slovenski zakonodaji, operaterjem sedaj daje malo več svobode pri oblikovanju tovrstnih novih storitev. A če se spomnimo razprav pred potrditvijo zakonodaje, so operaterji svobodo potrebovali zaradi naprednih e-zdravstvenih storitev, pametnih vozil in drugih storitev interneta stvari.

Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje nobena od prej omenjenih aplikacij ni vključena v projekt e-zdravja.

  

Odgovor A1:

"V A1 ves internetni promet obravnavamo enako. Uporabniki morajo namreč za uporabo opcij A1 Play ves čas imeti zakupljen tudi prenos podatkov v osnovnem paketu (npr. A1 GO L). Če bomo po porabi zakupljenih podatkov upočasnjevali ali blokirali promet, bomo to storili za ves promet, vključno s Facebookom in Whatsappom. Prav tako vsi ponudniki aplikacij z enakovrstnimi vsebinami, kot so predvidene v posameznih opcijah, lahko pod enakimi pogoji postanejo partnerji in bodo vključeni v ponudbo. Takšna ponudba je povsem skladna z veljavnimi predpisi in evropsko regulatorno prakso ter je bila sprejeta ob upoštevanju vseh najboljših praks držav članic, kjer operaterji ponujajo tovrstne pakete ali opcije. Pri oblikovanju ponudbe je bila upoštevana slovenska sodna praksa v zvezi z uporabo 203. člena ZEKom-1. Ponudbo opcij A1 Play smo že predstavili tudi Agenciji RS za komunikacijska omrežja in storitve, ki bo nedvomno ves čas skrbela, da pri njenem izvajanju ne bo kršeno načelo internetne nevtralnosti." 

   

Odgovor AKOS:

"S ponudbo A1, ki jo operater namerava uveljaviti v kratkem je agencija seznanjena. Kljub temu, da zato ni nobene zakonske zahteve nam je opis ponudbe predhodno poslal v pregled. Agencija je svoje pripombe nanjo podala in družba A1 jih je v celoti upoštevala. Ker storitev z ničelno tarifo ne prepoveduje nobena - niti slovenska niti evropska zakonodaja, ostala priporočila pri osnovanju ponudbe pa je operater upošteval, agencija postopka nadzora v tej fazi ne bo uvedla. Bo pa agencija zbirala nekatere podatke o ponudbi, na podlagi katerih bo lahko spremljala in ocenjevala njeno ustreznost in vpliv na trg skladno z določili Evropske Uredbe (EU) 2015/2120 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 25.11.2015 glede zagotavljanja storitev dostopa do interneta."

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 20.9.2018 | 10:42

AKOS se v svoji razlagi sklicuje na smernice o nevtralnosti interneta, ki jih določa BEREC. V eni od točk BEREC zapisuje naslednje: National regulatory and other competent authorities should be empowered to intervene against agreements or commercial practices which, by reason of their scale, lead to situations where end-users’ choice is materially reduced in practice Pod pogoji svojih storitev, ki jih ponuja A1, so "Content and Application Providers" (ponudniki vsebin) tisti, ki se morajo angažirati, da so njihove vsebine vključene v ponujene pakete. Z drugimi besedami, nek južnoameriški ekvivalent netflix-a mora kontaktirati A1 in z njimi podpisati pogodbo, pa bo potem tudi njegova ponudba obravnavana na enak način (zero cap). Mislim, da so možnosti, da se bo ta južnoameriška firma spravila podpisovat pogodbo z A1, praktično ničelne. Če jaz nimam interesa spremljati "našega" Netflixa, ampak želim uporabljati tega južnoameriškega, kako potem moja izbira ni omejena? Teža tega, da omogoči vse storitve enakopravno, mora biti na strani ISP-ja in ne na strani CAP-ov. Nadalje, če želim, iz kateregakoli vzroka, imeti na svojem telefonu stalno vzpostavljeno povezavo VPN do domačega ali službenega omrežja, ta ponudba ne bo delovala. Prišli smo do tega, da ISP določa, na kak način lahko uporabljam internet. To je načeloma prepovedano v tej izjavi BEREC-a: ‘internet access service’ means a publicly available electronic communications service that provides access to the internet, and thereby connectivity to virtually all end points of the internet, irrespective of the network technology and terminal equipment used. Providers of internet access services should therefore not restrict connectivity to any accessible end-points of the internet. Z drugimi besedami, če ne obstajajo tehnične težave, nad katerimi ISP nima nadzora, moram imeti neoviran dostop do vsega na internetu. S paketi, ki jih ponuja A1, imam do nekaterih vsebin dostop bolj oviran, kot do drugih. To da "niti slovenska niti evropska zakonodaja ponudb z ničelno tarifo ne prepovedujeta" je izgovor, ki se sklicuje na semantiko, ne upošteva pa samega namena nevtralnosti interneta. https://berec.europa.eu/eng/document_register/subject_matter/berec/regulatory_best_practices/guidelines/6160-berec-guidelines-on-the-implementation-by-national-regulators-of-european-net-neutrality-rules

Jure Forstnerič | 20.9.2018 | 11:01

Se strinjamo - podobno vprašanje je naš avtor poslal tudi na AKOS in še čaka odgovor.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji