Objavljeno: 23.4.2020 15:00

Izšel Ubuntu 20.04 LTS – Focal Fossa

Danes je po dveh letih izšla nova »LTS« različica operacijskega sistema Ubuntu s petletno podporo.

Nove različice te distribucije Linuxa sicer izhajajo bolj pogosto, zadnja različica LTS (»long-term support«) pa je izpred dveh let. Gre za različico 18.04 (Bionic Beaver), njeni uporabniki bodo sicer sporočilo za možnost nadgradnje dobili šele z naslednjo nadgradnjo (t.i. point release, konkretno 20.04.01), ki pride julija. Morebitni uporabniki 32-bitne različice 18.04 te ne bodo mogli nadgraditi, saj se z 20.04 tudi tu opušča podpora za 32-bitne sisteme.

Med novostmi prihaja boljša podpora za zaslone višjih ločljivosti, v obliki povečav po korakih – doslej smo lahko izbirali med 100% in 200%, po novem pa bodo na voljo tudi vmesni koraki (po 25%). Vključena je tudi nova različica namizja Gnome, zraven bo tudi nekaj novih grafičnih tem za namizje. Onemogočiti se bo dalo tudi vrstico z ikonami programov (Ubuntu Dock).

Novi Ubuntu prinaša tudi Linux jedro 5.4 z vgrajeno podporo za datotečni sistem ExFAT in drugimi izboljšavami ter podporo za novejšo strojno opremo. Zaradi novih stiskalnih algoritmov bo hitrejši tudi zagon sistema. Zanimivo, da so umaknili Python 2 – ta je pred časom dosegel svoj »end of life«, tudi Ubuntu bo zanj umaknil podporo in uporabnike preusmeril na Python 3.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji