Objavljeno: 7.6.2018 06:00

Izjemna rast prodaje strežnikov v prvem četrtletju 2018

Analitska družba IDC poroča o zelo velikem povečanju povpraševanja po strežnikih, praktično v vseh svetovnih regijah, kakršnega računalniška industrija ni zabeležila že vrsto let. Količina prodanih strežnikov se je v prvem četrtletju 2018 povečala kar za 20,7%, skupno so tako na svetu prodali 2,7 milijona strežnikov.

Močno povpraševanje je tudi povzročilo dvig cen in predvsem zaslužkov pri prodaji strežnikov. Vrednostno so proizvajalci na tem segmentu zabeležili kar 38,6% več prihodkov kot v enakem četrtletju leto pred tem. 18,8 milijarde dolarjev predstavlja nov rekord vseh časov kar se tiče obsega prodaje.

Razlogov za povečano povpraševanje je pravzaprav več. Po eni strani analitiki beležijo povečanje prodaje za zamenjavo obstoječih strežnikov v poslovnih okoljih. Toda k rasti so brez dvoma največ prispevali ponudniki storitev v oblaku, ki še naprej širijo svoje zmogljivosti. Hitro naraščanje interesa nad umetno inteligenco in strojnim učenjem, kjer je potrebna velika procesna moč je morda največji razlog za tako hitro širitev vseh tipov oblakov.

Največjo rast je zabeležil segment malih strežnikov, kar 41,3% na letnem nivoju. Ta z 15,9 milijardami dolarjev prodaje predstavljajo zdaleč največji segment prodaje strežnikov (skoraj 85% trga). Srednji sloj strežnikov je rasel 31%, najzmogljivejši strežniki pa »samo« še 20,1%.

Med ponudniki strežnikov na vrhu poteka tesen dvoboj med prvim, družbo Dell, ki ima 19,1% tržni delež in 50,6% rast prihodkov od prodaje strežnikov ter družbo HPE/H3C, ki ima 18,6% in 22,6% rast. Lenovo je na tretjem mestu s 5,8% a še vedno lepo rastjo pridhodkov, tananko 50%. Temu sledita IBM (5,4%) in Cisco (5,2%).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji