Objavljeno: 6.7.2019

Iz trgovine Play odstranjena goljufiva aplikacija »Samsung firmware update«

Google je iz svoje trgovine z aplikacijami odstranil aplikacijo, ki je uporabnikom ponujala prenos sistemskih nadgradenj za Samsungove telefone, ob kopici oglasov in – za 35 dolarjev.

Sodobni telefoni znajo biti za običajne uporabnike precej zapleteni, saj so skupek strojne, sistemske in običajne programske opreme. Uporabniki velikokrat ne razumejo razlike med aplikacijami, ki so del operacijskega sistema, tistimi, ki jih na telefon dodatno namesti proizvajalec telefona, tistimi, ki jih še naknadno namesti mobilni operater in tistimi, ki se nahajajo v Googlovi trgovini Play. Da o tistih, ki jih lahko namestimo mimo trgovine, niti ne govorimo.

ZDNet

To, in pa dejstvo, da so nadgradnje za telefone redke in v popolnosti odvisne od »dobre volje« proizvajalca telefona in operaterja, je verjetno botrovalo temu, da je imela aplikacija Samsung firmware update preko 10 milijonov namestitev. Aplikacija seveda nima nobene povezave s Samsungom, v osnovi pa je bila le pregledovalnik spletne strani updato.com, ki še vedno deluje. Na njej so uporabniki deležni množice nadležnih oglasov, forumskih zapisov in novic, pa tudi dejanskih nadgradenj za Samsungove telefone.

Varnostni raziskovalec Aleksejs Kuprins iz podjetja CSIS Security Group, ki je aplikacijo prijavil Googlu, pravi, da ne gre za zlonamerno aplikacijo, temveč bolj za goljufijo. Ko se uporabniki uspejo prebiti do želene sistemske nadgradnje, se namreč sproži nalašč izredno upočasnjen prenos (le 56 Kb/s!, tako hitrost so nekoč imeli analogni modemi), ki v praksi še pred koncem velikokrat odpove. Zaradi česar se uporabniki seveda odločijo za nakup »premijskega« računa za 35 dolarjev, s katerim prenos steče hitreje.

Google aplikacije sicer ni odstranil zaradi tega, kar smo zapisali do sedaj, temveč zaradi tega, ker je bilo plačilo omenjenih 35 dolarjev izvedeno mimo uradnega Googlovega sistema plačil…

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji